Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η Ανοικτή Διακυβέρνηση καταλύτης για βελτίωση της ποιότητας ζωής

Διεθνής πρωτοβουλία θα επηρεάσει 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 60 χώρες



Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άτομα (λίγο περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού της Γης) θα επηρεάσουν -θετικά, ασφαλώς- οι δεσμεύσεις για διαφάνεια τις οποίες πρόκειται να αναλάβουν επισήμως υπουργοί και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη από δεκάδες χώρες, στο πλαίσιο της 1ης συνόδου της διεθνούς πρωτοβουλίας OPG (Οpen Government Partnership σε ελεύθερη μετάφραση, Συνέργειες Ανοικτής Διακυβέρνησης), που ξεκίνησε την Τρίτη 17 Απριλίου, τις εργασίες της στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια. Λίγους μήνες μετά την «πρεμιέρα» της, η πρωτοβουλία οκτώ κυβερνήσεων (Βραζιλία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) παίρνει πλέον, με τη σύνοδο της Μπραζίλια, «σάρκα και οστά», με στόχο να μετατρέψει σε καθημερινή πρακτική σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες τη «Διακήρυξη Ανοικτής Διακυβέρνησης» την οποία είχαν πρωτοπαρουσιάσει τον Σεπτέμβριο του 2011.




Περισσότεροι από 800 εκπρόσωποι 60 χωρών, αλλά και 200 οργανώσεων πολιτών, αναμένεται να εκφράσουν στη διήμερη σύνοδο του OGP τη δέσμευσή τους στην ανοικτή διακυβέρνηση, να παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εκθέσουν πραγματικά παραδείγματα σχετικά με το πώς η ανοικτή διακυβέρνηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, να μειώσει την εξάπλωση της διαφθοράς, ακόμα και να σώσει ζωές, σε κάποιες περιπτώσεις...


Επίσης, θα παρουσιάσουν τα σχέδια δράσης τους, προκειμένου η διακυβέρνηση στις αντίστοιχες χώρες (κάτι που θα ήταν βεβαίως, ευχής έργο και ζητούμενο σε πλήθος χώρες, της δικής μας μη εξαιρουμένης) «να γίνει περισσότερο ανοικτή και διάφανη για τους πολίτες, που με αυτό τον τρόπο θα έλθουν κοντύτερα στις κυβερνήσεις, θα καλλιεργηθεί κλίμα κατανόησης και συναντίληψης και θα λυθούν ευκολότερα τα πρακτικά προβλήματα».


«Οικοδέσποινες» της συνόδου είναι η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσσέφ, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον (οι δυο χώρες είναι συμπρόεδροι του OGP, αυτή την περίοδο), ενώ θα πάρουν μέρος ως σύνεδροι πολλοί υπουργοί και υπηρεσιακά στελέχη. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, και το στέλεχος του υπουργείου, Αθανασία Ρουτζούνη.
Σχολιάζοντας τη σημασία της συνόδου, ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Χόργκε Χάγε, τόνισε πως «ανοικτή διακυβέρνηση σημαίνει πως η κοινωνία των πολιτών μοιράζεται τις ευθύνες της διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της δημοκρατίας. Γιατί, πραγματική δημοκρατία δεν είναι μονάχα να διεξάγονται σε τακτά διαστήματα εκλογές, αλλά οι κυβερνήσεις να δίνουν λόγο και να ενισχύουν τη διαφάνεια των πράξεών τους, προς τους πολίτες, όσον καιρό ασκούν την εξουσία».




Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρία Οτέρο, έδωσε το στίγμα της Ουάσιγκτον, όσον αφορά στη σύνοδο του OGP, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και οι επιχειρήσεις ενώνουν τη φωνή τους προκειμένου να δείξουν ότι η διαφάνεια και η ανοικτή διακυβέρνηση εξελίσσονται με γοργό ρυθμό στο πιο ισχυρό "εργαλείο" για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της αποτελεσματικότητας, τον 21ο αιώνα»...
Αξίζει να σημειωθεί πως, παράλληλα με την «επίσημη» σύνοδο της Μπραζίλια, πολλοί υποστηρικτές της ανοικτής διακυβέρνησης σε διάφορες χώρες και περιοχές πραγματοποιούν συγκεντρώσεις είτε για να παρακολουθήσουν «ζωντανά» τις εργασίες της (υπάρχει διαθέσιμο streaming, στην ιστοσελίδα της), είτε για να συζητήσουν τοπικά και εξειδικευμένα προβλήματα. Τέτοιες συναντήσεις γίνονται στην Άκρα της Γκάνα, στο Μπάγκαλορ της Ινδίας, στο Κέιπ Tάουν της Νότιας Αφρικής, στο Λονδίνο, στο Μέξικο Σίτι, στο Ναϊρόμπι, στην Ταϊπέι και στην Ουάσιγκτον.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου