Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τα 10 πιο παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης

Όταν το Lonely Planet παρουσιάζει τη λίστα με τα 10 πιο παραμυθένια κάστρα στην Ευρώπη τότε, οι wannabe πρίγκιπες, οι σταχτοπούτες και όλες οι σύγχρονες ρομαντικές ψυχές ονειρεύονται βόλτες μέσα σε αυτά.

1. Pražský hrad, Τσεχία



Το Pražský hrad είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης που βρίσκεται στην Πράγα. Το κάστρο μοιάζει με μικρή πολιτεία, αφού διαθέτει καθεδρικούς ναούς, παλάτια, λιθόστρωτους δρόμους και σπίτια στο εσωτερικό του. Η μικρή ιστορία της περιτοιχισμένης πόλης-κάστρου ξεκινά τον ένατο αιώνα με τις ρωμαϊκές, γοτθικές, μπαρόκ και αναγεννησιακές αρχιτεκτονικές επιρροές να είναι εμφανείς σε κάθε σημείο του. Μόνο ένα μέρος είναι καλύτερο από το να βρίσκεται κανείς μέσα στο κάστρο και αυτό είναι ο εξωτερικός χώρος του από όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τη μεγαλοπρεπή κατασκευή. Εξάλλου, λίγα πράγματα είναι πιο εντυπωσιακά από τη θέα του κάστρου στο ηλιοβασίλεμα.

2. Eilean Donan, Σκωτία


Σύμβολο της Σκωτίας, το Eilean Donan είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο κάστρο της Ευρώπης. Το μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται στο μικρό νησάκι Loch Duich και στις σελίδες χιλιάδων τουριστικών οδηγών της Σκωτίας, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες. Αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα για να προσφέρει προστασία από τις επιδρομές των Βίκινγκς, ενώ κάποιους αιώνες αργότερα, και συγκεκριμένα, το 1719 καταστράφηκε από τον αγγλικό στρατό και πήρε την τελική μορφή του όταν ξαναχτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

3. Schloss Neuschwanstein, Βαυαρία, Γερμανία



Για αυτό το κάστρο θα απευθυνθείτε στον Λουδοβίκο II, οποίος από ότι φαίνεται εκτός από λάτρης του Βάγκνερ, ήταν παθιασμένος με τα κάστρα που περικλείουν ρομαντικές ιστορίες. Το απόλυτο εγχείρημα ήταν αυτό του Neuschwanstein που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παραμύθι. Φωλιασμένο μέσα στο δάσος από το 1869, μπορεί να απολαύσει κανείς την εκπληκτική θέα από τη γέφυρα Marienbrücke (Γέφυρα της Μ). Και αν θέλετε να κάνετε θεαματική πριγκιπική είσοδο στο κάστρο μπορείτε να ιππεύσετε κάποιο από τα άλογα από το γειτονικό χωριό Hohenschwangau.

4. Castell de Púbol, Καταλανία, Ισπανία


Αν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν στα παραμύθια ίσως είστε έτοιμοι για λίγο σουρεαλισμό. Αυτό το μεσαιωνικό μνημείο στην περιοχή La Per, είναι ένας συνδυασμός γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής αρκετό για να εντυπωσιάσει τον διάσημο ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί που το αγόρασε το 1968. Με το που εγκαταστάθηκε εκεί με τη γυναίκα του Gala, το ανακαίνισε με το δικό του μοναδικό τρόπο μεταμορφώνοντάς το ολοκληρωτικά. Για παράδειγμα, στον εξωτερικό χώρο του κάστρου βρίσκεται ο τύμβος της Gala τον οποίο φρουρεί μία καμηλοπάρδαλη. Παρά τον εκκεντρικό σχεδιασμό του, το κάστρο-σπίτι του Νταλί στην περιοχή Púbol είναι ένα πανέμορφο μέρος ιδανικό για ρομαντικές βόλτες στη γύρω φύση.

5. Tintagel, Κορνουάλη, Αγγλία



Τον μεσαιωνικό θρύλο που αναφέρεται στο αγόρι που κατάφερε να τραβήξει το χρυσό σπαθί που βρισκόταν για χρόνια βυθισμένο σε μια μεγάλη πέτρα με τη βοήθεια του μάγου Μέρλιν, τον ξέρετε. Μπορεί το αγόρι να ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αγγλίας και να έμεινε στην ιστορία γνωστός ως Βασιλιάς Αρθούρος, όμως το κάστρο στο νησί Tintagel κλέβει την παράσταση στην συγκεκριμένη ιστορία. Παραγγελία του κόμη της Κορνουάλης, χρονολογείται από το 1233 σε μία μυθική τοποθεσία, σε ένα βραχώδες ακρωτήρι στη βορειοδυτική ακτή. Σήμερα τα ερείπια του κάστρου, η γέφυρα και τα κύματα που σκάνε στα βράχια, δημιουργούν το απόλυτο μυστηριακό τοπίο.

6. Palácio Nacional de Pena, Σίντρα, Πορτογαλία






Όταν μιλάμε για παλάτια, η πόλη Σίντρα στην Πορτογαλία έχει να αριθμήσει πολλά. Το κατεστραμμένο Castelo dos Mouros πάνω από την πόλη, το φανταστικό Quinta da Regaleira μέσα στους καταπράσινους κήπους, αλλά και το εξωτικής ομορφιάς Monserrate είναι μερικά από αυτά. Αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το εντυπωσιακό Palácio Nacional da Pena που στέκει επιβλητικό και χρωματιστό στην κορυφή του λόφου και είναι ένα mix αρχιτεκτονικής επηρεασμένης από το γοτθικό ρυθμό και το πορτογαλικό και ισλαμικό στιλ.

7. Château de Peyrepertuse, Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, Γαλλία



Στη νοτιοδυτική Γαλλία και περνώντας από την εκπληκτική φύση στα Πυρηναία Όρη, θα δείτε φρούρια και απομεινάρια του κάστρου του 13ου αιώνα όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες ανάμεσα σε σταυροφόρους ιππότες και αιρετικούς της καθολικής εκκλησίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα αιματοβαμμένο κάστρο της μεσαιωνικής εποχής.

8. Corvin Castle, Χουνεντοάρα, Ρουμανίσ



Πολλές φορές τα παραμύθια γίνονται εφιάλτες. Το πιο τρομακτικό κάστρο της Ευρώπης βρίσκεται στα λημέρια του Δράκουλα στην Τρανσυλβανία. Πολλοί λένε πως ο κόμης ήταν φυλακισμένος εκεί και αν είστε τολμηροί μπορείτε να το επισκεφτείτε και εκτός από ανατριχίλα θα νιώσετε και δέος. Το κάστρο αυτό τα έχει όλα εκτός από βρικόλακες. Τον 15ο αιώνα υπήρξε κατοικία της ουγγρικής δυναστείας Corvin, ενώ στη νεότερη εποχή ο Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, έχτισε γύρω από αυτά κάποια όχι και τόσο καλαίσθητα κτίρια από ατσάλι.

9. Titania’s Castle, Έγκεσκοβ, Δανία



Σε μία χώρα της Ευρώπης όπου ακόμα υπάρχουν βασίλισσες και πριγκίπισσες θα ήταν παράλογο να μην υπήρχαν επιβλητικά κάστρα. Το κάστρο του Έγκεσκοβ βρίσκεται στα νότια του νησιού Funen και διαθέτει όλα όσα κάνουν ένα τέτοιο κτίριο εντυπωσιακό. Χτισμένο δίπλα σε μία λίμνη και περιτριγυρισμένο από κήπους, ένα μεγάλο μέρος του σκανδιναβικού κάστρου είναι κατασκευασμένο από ξύλο δρυός. Στο εσωτερικό του, και συγκεκριμένα στον πρώτο όροφο, κρύβεται ένας αληθινός μικρός θησαυρός, το Titania’s Castle, το πιο μαγικό κουκλόσπιτο σε όλο τον πλανήτη. Διακοσμημένο σαν ένα πραγματικό κάστρο, η ιστορία λέει πως φτιάχτηκε μετά από απαίτηση της κόρης ενός Άγγλου αξιωματικού για να στεγάσει τις νεράιδες που ζούσαν στον κήπο. Αν το επισκεφτείτε θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να περιηγηθείτε μέσα στο κάστρο του Έγκεσκοβ, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά μουσεία και εκθέσεις.

10. Malbork Castle, Πολωνία



Το μεγάλο μέγεθος δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο. Αυτό ισχύει και με το συγκεκριμένο της Πολωνίας το οποίο φαίνεται πως κατασκευάστηκε για ένα και μοναδικό σκοπό: να εντυπωσιάσει. Το μεγαλύτερο γοτθικό κάστρο της Ευρώπης, βρίσκεται στην άκρη της Βαλτικής Θάλασσας και χτίστηκε από τους Ιππότες του Τευτονικού τάγματος. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μεσαιωνικού κάστρου που σχεδόν αποκλείεται να μην αφήσει κάθε επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου