Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ο Ρομποναύτης ξυπνά και ετοιμάζεται για διατάσεις

Παρέμεινε σε λήθαργο για σχεδόν ένα χρόνο, τώρα όμως ανοίγει τα μάτια για να αντικρίσει το νέο του σπίτι, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Robonaut, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που δοκιμάζει η NASA στο Διάστημα, ενεργοποιήθηκε για λίγο τη Δευτέρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα κυκλώματά του, και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να κινείται στο αβαρές νέο περιβάλλον του.

Οι τέσσερις κάμερες ορατού φωτός ενεργοποιήθηκαν πίσω από το χρυσό προσωπείο του Robonaut, όπως συνέβη και με την υπέρυθρη κάμερα που κρύβεται στο στόμα του για να αντιλαμβάνεται το βάθος.

«Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το κεφάλι και να δω γύρω μου» παραπονέθηκε το ρομπότ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter (στην πραγματικότητα βέβαια το μήνυμα προερχόταν από ένα μέλος της ομάδας του Robonaut στο έδαφος).

Προϊόν μιας συνεργασίας ανάμεσα στη NASA και τη General Motors, ο Robonaut δοκιμάζεται ως υποψήφιος βοηθός των αστροναυτών του μέλλοντος.

Προς το παρόν, το ρομπότ υπάρχει μόνο από τη μέση και πάνω. Έχει ύψος 102 εκατοστά και ζυγίζει 150 κιλά, ενώ καθένα από τα δύο άνω άκρα του έχει μήκος 81 εκατοστά.



Στη Γη, πάντως, η NASA έχει ήδη αναπτύξει μια αυτοκίνητη βάση (ένθετη αριστερά) και σχεδιάζει τώρα ένα νέο ζευγάρι πόδια, τα οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2013.

Όταν αναλάβει επισήμως καθήκοντα από του χρόνου, ο Ρομποναύτης θα μπορούσε να ξεκινήσει παίρνοντας μετρήσεις του αέρα στα διάφορα διαμερίσματα του σταθμού, ενώ αργότερα θα μπορούσε να βγαίνει ακόμα και στο κενό για διαστημικούς περιπάτους.

Ο Robonaut έφτασε στον ISS τον Φεβρουάριο με την τελευταία πτήση του διαστημικού λεωφορείου Discovery, ωστόσο χρειάστηκαν μήνες μέχρι να εγκατασταθεί το λογισμικό του και να ενεργοποιηθεί. Όλο αυτό το διάστημα, ο ρομποτικός αστροναύτης περίμενε κοιμισμένος μέσα σε μια πυρίμαχη θήκη, στην οποία επέστρεψε μετά τη δοκιμή της Δευτέρας.

Την προσεχή Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, η NASA θα επιτρέψει στο ρομπότ να τεντώσει και να κουνήσει τα χέρια.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου