Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μοιραία και ...κολλώδης η έλξη ωαρίου και σπερματοζωαρίου!

Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκάλυψε την ουσία που «δένει» ωάριο και σπερματοζωάριο

Μοιραία και ...κολλώδης έλξη!
Το θαύμα της σύλληψης προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι ειδικοί

Την ουσία που περιβάλλει το ανθρώπινο ωάριο χαρίζοντάς του την κολλώδη επιφάνεια επάνω στην οποία προσκολλάται το σπερματοζωάριο, κατάφερε να ταυτοποιήσει μια διεθνής ομάδα ειδικών.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μιζούρι, του Χονγκ Κονγκ, της Σινικής Ακαδημίας της Ταϊβάν και του Imperial College του Λονδίνου ταυτοποίησαν το ακριβές μόριο σακχάρου που εμπεριέχεται στην κολλώδη επίστρωση του ωαρίου και διευκολύνει την διαδικασία της εισχώρησης του σπερματοζωάριου σε αυτό, με στόχο τη γονιμοποίησή του.

Όπως αναφέρουν με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science» η ανακάλυψη τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην αιτιολόγηση προβλημάτων γονιμότητας που αντιμετωπίζουν αρκετά ζευγάρια. Επιπλέον, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο στόχο για την ανάπτυξη φυσικών αντισυλληπτικών παραγόντων.

«Γόνιμα» ευρήματα

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν στην επιφάνεια του ωαρίου μια αλυσίδα σακχάρων, γνωστή και ως αλληλουχία SLeX. Μετά από μια σειρά πειραμάτων με μια ευρεία γκάμα συνθετικών σακχάρων, διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα σακχάρων επιτυγχάνει τελικά την ένωση ωαρίου-σπερματοζωαρίου.

«Τα ενδιαφέροντα ευρήματα μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες γύρω από τις μοριακές διεργασίες που πραγματοποιούνται κατά το ξεκίνημα της ανθρώπινης ζωής» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Αν Ντελ.

«Η αποκάλυψη της περιεκτικότητας της κολλώδους επίστρωσης που περιβάλλει το ανθρώπινο ωάριο ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι το μέγεθός του είναι τραγικά μικρό – όσο δηλαδή μια τελεία» προσθέτει η ειδικός.

Επόμενος στόχος των ειδικών τώρα είναι η ανάλυση των πρωτεϊνών που εντοπίζονται στην κεφαλή του σπερπατοζωαρίου και του επιτρέπουν να αναγνωρίζει την ύπαρξη του ωαρίου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου