Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Καπέλο μετατρέπει τη σκέψη σε κίνηση


Ενα προηγμένο καπέλο το οποίο μπορεί να μετατρέπει τη σκέψη σε κίνηση ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ. Η έξυπνη επινόηση που βασίζεται σε ένα δίκτυο αισθητήρων και ένα λογισμικό θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει όσους έχουν προσθετικά μέλη ή κινούνται με ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι.
«Είμαστε σε φάση ανάπτυξης και δοκιμής του καπέλου, το οποίο σκοπεύουμε να διαθέσουμε στο κοινό μέσα στα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο καθηγητής Κινησιολογίας Χοζέ Κοντρέρας-Βιδάλ. «Πρόκειται για μια ασφαλή, αξιόπιστη και μη παρεμβατική τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα μια διεπαφή εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, σωτήρια για εκατομμύρια άτομα με κινητικά προβλήματα που οφείλονται σε παράλυση λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων, τραυματισμών ή ασθενειών» εξηγεί ο ίδιος.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neurophysiology» χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατάφεραν να διαβάσουν τα κύματα του εγκεφάλου και στη συνέχεια να τα μεταφράσουν σε εντολές κίνησης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή μικροσυσκευές. «Καταφέραμε κάτι το οποίο ως τώρα λίγοι πίστευαν ότι ήταν εφικτό» καταλήγει ο Κοντρέρας-Βιδάλ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου