Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Φωτοβολταϊκά χωρίς ήλιο!

Ενα νέο είδος φωτοβολταϊκού συστήματος, ικανό να συσσωρεύει ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από τη ζέστη, δημιούργησαν οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για καινοτομία, οι αμερικανοί ειδικοί ωστόσο ανέπτυξαν ένα υλικό το οποίο μετατρέπει τη θερμότητα που λαμβάνει στην επιφάνειά του στο ακριβές μήκος κύματος του φωτός που λαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά. Κάτι τέτοιο, όπως σχολιάζουν, κάνει την εν λόγω πατέντα πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες.
Το μυστικό, όπως δημοσιεύουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Physical Review A», κρύβεται στην επιφάνεια του υλικού που χρησιμοποιούν η οποία φέρει πολλούς μικροσκοπικούς νανο-πόρους. Ενόσω το υλικό απορροφά τη θερμότητα, η επιφάνειά του χάρη στις λιλιπούτειες τρυπίτσες εκπέμπει την ενέργεια αυτή σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.
«Το ότι καταφέραμε να μετατρέψουμε τη θερμότητα σε ηλεκτρισμό χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον εξάρτημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια οφέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιβάν Σελάνοβιτς, μηχανικός στο Ινστιτούτο Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας (ISN) του ΜΙΤ. «Κάτι τέτοιο αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η έρευνα υλικών για την ανακάλυψη νέων επιδόσεων ως προς την αποδοτική μετατροπή ενέργειας» προσθέτει.
Οι ερευνητές οραματίζονται μια μέρα να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας διαστημικών σκαφών που θα βρίσκονται σε μεγάλες αποστολές και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν ηλιακό φως.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου