Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Γενετικά τροποποιημένο αρνάκι είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα

Μεταλλαγμένο Πάσχα


Ο Πενγκ Πενγκ αμέσως μετά τη γέννησή τον Απρίλιο. Σήμερα μεγαλώνει απόλυτα υγιής. (Φωτογραφία: Reuters) 
Ο Πενγκ Πενγκ αμέσως μετά τη γέννησή τον Απρίλιο. Σήμερα μεγαλώνει απόλυτα υγιής.

Κινέζοι γενετιστές παρουσίασαν με υπερηφάνεια ένα γενετικά τροποποιημένο αρνάκι, στο οποίο έχει εισαχθεί ένα ξένο γονίδιο που αυξάνει την περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά. Η Κίνα ελπίζει να αξιοποιήσει τη γενετική και τη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας, προηγούνται όμως οι μελέτες που θα εξετάσουν την ασφάλεια αυτής της προσέγγισης στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Πενγκ-Πενγκ, όπως βαφτίστηκε το νεογέννητο πρόβατο, ζύγιζε 5,74 κιλά όταν γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου σε εργαστήριο της επαρχίας Ζινζιάνγκ στη δυτική Κίνα. «Μεγαλώνει μια χαρά και είναι απόλυτα υγιές όπως ένα φυσιολογικό αρνάκι» είπε στο Reuters o Ντου Γιουτάο, επικεφαλής της προσπάθειας στο Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου.

Όπως εξήγησε ο ερευνητές, ο Πενγκ-Πενγκ φέρει ένα γονίδιο που απομονώθηκε από το μικροσκοπικό σκουλήκι του εδάφους C.elegans και είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι αυξάνει την παραγωγή πολυακόρεστων λιπαρών.

Το γονίδιο προστέθηκε σε μια καλλιέργεια κυττάρων η οποία προήλθε από το αφτί ενός κινεζικού προβάτου Μερινό. Ένα από τα κύτταρα της καλλιέργειας εισήχθη στη συνέχεια σε ένα ωάριο προβάτου από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό. Το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο εμφυτεύτηκε τελικά στη μήτρα ενός θηλυκού πρόβατου.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πενγκ-Πενγκ δεν είναι μόνο γενετικά τροποποιημένος, αλλά είναι ταυτόχρονα και κλώνος του αρχικού προβάτου Μερινό.

Η Κίνα, η οποία πρέπει να θρέψει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά διαθέτει μόνο το 7% των παγκόσμιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, επενδύει σήμερα αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγής με μεθόδους βιοτεχνολογίας.

Η αδειοδότηση των προϊόντων από «μεταλλαγμένα» ζώα δεν αναμένεται πάντως σύντομα. «Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τα προγράμματα δημιουργίας διαγονιδιακών οργανισμών, πρέπει όμως [...] να αποδείξουμε ότι τα διαγονιδιακά ζώα και φυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και ασφαλή για το περιβάλλον» επισήμανε ο Ντου.

Στις ΗΠΑ, Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει το πράσινο φως για τη διάθεση προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους του, διαβεβαιώνοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν καμία διαφορά στη σύσταση σε σχέση με τα συμβατικά.

Το καλοκαίρι αναμένεται να λάβει έγκριση στην αμερικανική αγορά και το πρώτο προϊόν από γενετικά τροποποιημένο ζώο, τον γενετικά τροποποιημένο σολομό της εταιρείας AquaBounty, ο οποίος λέγεται ότι μεγαλώνει δύο φορές πιο γρήγορα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου