Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο Σμήνος Γαλαξιών

Οι Ιάπωνες αστρονόμοι χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό τηλεσκόπιο στη Χαβάη ανακάλυψαν ένα «σμήνος των γαλαξιών» 12,72 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, ότι είναι το πιο μακρινό σύμπλεγμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.


Η ομάδα πήγε πίσω στο χρόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το Big Bang, δηλαδή τη γέννηση του σύμπαντος. Η ανακάλυψη έγινε από κοινού από τους ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανωτέρων Σπουδών και του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας με χρήση τηλεσκόπιου Subaru στη Χαβάη.

«Αυτό δείχνει ότι ένα σμήνος γαλαξιών υπήρχε ήδη στα πρώτα στάδια του σύμπαντος, όταν ήταν ακόμα λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο έτη στην ιστορία του που υπολογίζεται πλέον στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε η ομάδα των αστρονόμων.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA είχαν ανακοινώσει παλαιότερα την ανακάλυψη ενός πιθανού σμήνους γαλαξιών περίπου 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, πράγμα το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υποστηρίζουν οι Ιάπωνες ερευνητές.

Οι αστρονόμοι στο διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra, ένα από τα τέσσερα Μεγάλα παρατηρητήρια της NASA, ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόσφατα ανακάλυψαν ένα από τα πιο μακρινά σμήνη των γαλαξιών στο Σύμπαν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας . Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το σύμπλεγμα διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά με την εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

Τα γαλαξιακά συμπλέγματα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της βαρυτικής σύνδεσης των αντικειμένων σε ολόκληρο το Σύμπαν. Τα συμπλέγματα αυτά αποτελούνται από πολλούς γαλαξίες, οι οποίοι συγκρατούνται από τη δύναμη αμοιβαίων βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη μπορεί να παρέχει στους αστρονόμους έναν πλούτο της γνώσης για το πώς οι το «νεαρό» σύμπαν εξελίχθηκε σε ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής του.

Το αρχαιότερο αυτό σύμπλεγμα - που ονομάστηκε JKCS041 - βρέθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση, που οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μία από τις πρώτες δομές που σχηματίστηκαν μετά το Big Bang. «Αυτό το αντικείμενο είναι κοντά στο όριο απόστασης που αναμενόταν για ένα σμήνος γαλαξιών. Δεν πιστεύουμε ότι η βαρύτητα μπορεί να λειτουργήσει αρκετά γρήγορα ώστε να σμήνη να έχουν δημιουργηθεί νωρίτερα» εξηγεί ο Stefano Andreon, μέλος της ομάδας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου