Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Το αλάτι «ένοχο» για εγκεφαλικά

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, η διατροφή των οποίων περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλατιού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία διεξήχθη σε δείγμα μεγαλύτερο των 2.000 ανθρώπων.


Παρότι είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, δεν είναι εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Stroke, από τους σχεδόν 2.700 μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες-- κυρίως μειονότητες--οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνοι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό μέσα σε διάστημα δέκα ετών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Σε αντίθεση με την αρτηριακή πίεση, η οποία μεταβάλλεται γρήγορα, το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες αποτελούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές επομένως η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού των ανθρώπων και τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό νόσημα είναι δυσκολότερη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου