Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σκέψη του θανάτου κάνει καλό

"Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς, ότι το να σκέφτεται το μοιραίο, του δίνει κίνητρα να γίνεται καλύτερος άνθρωπος και να ζει καλύτερα", είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Η σκέψη του θανάτου είναι για πολλούς ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και δημιουργεί άγχη. Σύμφωνα με έρευνα όμως, στην πραγματικότητα το να σκέφτεται κανείς τον θάνατο όχι μόνο δεν είναι "κακό", αλλά αντίθετα έχει... ευεργετικά αποτελέσματα για τη ζωή μας.

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, όμως σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι μεταξύ άλλων η σκέψη του ότι δεν θα ζούμε για πάντα και ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο, μας οδηγεί στο να κάνουμε θετικά πράγματα στη ζωή μας, για εμάς ή τους γύρω μας.

Καταρχάς, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Μιζούριστις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και η υποσυνείδητη σκέψη του θανάτου μας κάνει να αναθεωρούμε ιδέες και αξίες, αλλάζοντας τα αρνητικά σημεία της καθημερινότητάς μας.

Παλαιότερες θεωρίες έκαναν λόγο ακόμη και για σύνδεση της σκέψης με την εκδήλωση βίας.

"Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς, ότι το να σκέφτεται το μοιραίο, του δίνει κίνητρα να γίνεται καλύτερος άνθρωπος και ναζει καλύτερα", είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Personality and Social Psychology Review".

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου