Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κατά κύρη, κατά... σκύλο!

Η ράτσα που επιλέγουμε αντανακλά στοιχεία του χαρακτήρα μας
Κατά κύρη, κατά... σκύλο!
Την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη προδίδει η ράτσα του σκύλου που έχει επιλέξει, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες

Πες μου τη ράτσα του σκύλου σου, να σου πω ποιος είσαι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τελευταίας μελέτης βρετανών ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Bath Spa
Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα ευρήματα, οι κάτοχοι σκύλων μικρού μεγέθους (toy) όπως π.χ. η Νάταλι Πόρτμαν που έχει ένα γιορκσάιρ τεριέ, εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, ενώ τείνουν να αγαπούν τις τέχνες και να παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοχοι μεγαλόσωμων φιλικών σκύλων όπως π.χ. τα λαμπραντόρ διαθέτουν ιδιαίτερα ευχάριστο χαρακτήρα.
«Τείνουμε να επιλέγουμε σκύλους που μας “μοιάζουν”, όπως ακριβώς επιλέγουμε έναν σύντροφο με παρόμοια ενδιαφέροντα» εξηγεί ο ερευνητής Λανς Γουόρκμαν.


           
Ανοιχτή προσωπικότητα και έντονη φαντασία διαθέτουν οι κάτοχοι μικρόσωμων σκύλων


Αναλύοντας το δέσιμο ανθρώπου-σκύλου
Οι βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν σε μελέτη του τρόπου με τον οποίο στοιχεία της προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν πραγματικές συμπεριφορές. Με δεδομένο ότι προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει σημαντικές διαφορές στην προσωπικότητα ατόμων που είχαν σκύλο και ατόμων που δεν είχαν, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην εξέταση του χαρακτήρα ιδιοκτητών καθαρόαιμων σκύλων.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης λοιπόν, διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες ράτσες σκύλων σχετίζονταν περισσότερο με συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Kennel Club, το επίσημο κυνοτροφείο της Βρετανίας, οι ειδικοί δημιούργησαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο ανέβασαν στο Διαδίκτυο. Ζήτησαν από περίπου 1.000 ιδιοκτήτες καθαρόαιμων τετράποδων να απαντήσουν στις ερωτήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να «μετρήσουν» πέντε βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους: την ειλικρίνεια, την εξωστρέφεια, την ευσυνειδησία, την τερπνότητα (όρος που περιλαμβάνει τον αλτρουισμό, την εμπιστοσύνη, την ευγένεια, τη στοργή και άλλες θετικές μορφές κοινωνικής συμπεριφοράς) και τον νευρωτισμό (περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η συναισθηματική αστάθεια, ανησυχία, κατήφεια και θλίψη).
Για μεγαλύτερη διευκόλυνση μάλιστα, μοίρασαν τις ράτσες σε επτά βασικές κατηγορίες: κυνηγόσκυλα (π.χ. λαμπραντόρ, γκόλντεν ρετρίβερ), λαγωνικά (π.χ. γκρέιχαουντ), ποιμενικοί (π.χ. γερμανικοί ποιμενικοί, κόλεΐ), τεριέ (π.χ. Σταφορνσάιρ μπουλ τεριέ), μικρόσωμοι σκύλοι toy (π.χ. τσιουάουα), σκύλοι χρησιμότητας (π.χ. μπουλντόγκ), σκύλοι εργασίας (π.χ. ντόπερμαν). 


 
 Ιδιαίτερα ευχάριστη προσωπικότητα φαίνεται να έχουν οι κάτοχοι μεγαλόσωμων φιλικών σκύλων


Ράτσα και χαρακτήρας
Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι κάτοχοι ποιμενικών ή σκύλων χρησιμότητας ήταν πιο εξωστρεφείς από κάθε άλλον ιδιοκτήτη σκύλου. Οι ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων και μικρόσωμων σκύλων εμφανίζονταν πιο ευχάριστοι συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επιπλέον, οι κάτοχοι σκύλων toy έδειχναν να έχουν ιδιαίτερα ανοιχτή προσωπικότητα και έντονη φαντασία. Τα άτομα που κατά τους ειδικούς εμφάνιζαν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, ήταν εκείνα που είχαν λαγωνικά, συμπεριλαμβανομένων μπιγκλ και αφγανικών λαγωνικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα στοιχεία αυτά, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα τόσο σε όσους διαθέτουν ήδη έναν τετράποδο συγκάτοικο, όσο και σε άτομα που σχεδιάζουν να πάρουν σκύλο καθώς προσφέρουν καθοδήγηση κατά την επιλογή ενός ζώου, με στόχο την ιδανική συμβίωση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, στο Λονδίνο.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου