Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Το νέο τεχνολογικό σύμπαν της Microsoft

Λίγο καιρό πριν από την επίσημη παρουσίαση των Windows 8, στις 26 Οκτωβρίου, η Microsoft είχε κατακλύσει τα κανάλια με ένα πιασάρικο σποτ που διαφήμιζε τη νέα nis ταμπλέτα, Surface. Λογιών-λογιών άνθρωποι αναδείκνυαν με εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της νέας ταμπλέτας, όπως την ενσωματωμένη βάση στήριξης αλλά και το έξυπνο κάλυμμα, που κρύβει μέσα του ένα πληκτρολόγιο. Οι πρώτες «σφυγμομετρήσεις» έδειξαν πως η διαφήμιση δεν καταφέρνει απλώς να στρέψει το ενδιαφέρον των θεατών στη Surface, αλλά και να τους πείσει πως η εταιρεία έχει να προτείνει κάτι εντελών διαφορετικό.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Microsoft - ότι δεν παρουσιάζει απλώς άλλη μία αναβάθμιση των Windows, αλλά ένα πλήρως αναμορφωμένο όραμα. Φέρνει στην αγορά μια νέα έκδοση των Windows για υπολογιστές, ταμπλέτες και smartphones. Την ταμπλέτα Surface, μια νέα υπηρεσία μουσικής και προβολής ταινιών, ένα εξελιγμένο λογισμικό Xbox και μια αναβαθμισμένη έκδοση του Skype. Επιχειρεί, δηλαδή, να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό σύμπαν όπου όλα τα προϊόντα της θα συνδέονται μεταξύ τους και θα λειτουργούν μαζί με έναν εξελιγμένο, σχεδόν μαγικό τρόπο.

Η αποστολή είναι τόσο κρίσιμη για την ανταγωνιστικότητα της Microsoft απέναντι στην Apple, την Google και άλλες, που η εταιρεία έχει στηριχτεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις για να τα καταφέρει.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της η Microsoft «σφυρηλάτησε» ισχυρούς δεσμούς με εταιρείες όπως η Hewlett-Packard και η Dell, οι οποίες κατασκευάζουν συσκευές που «τρέχουν» το λογισμικό των Windows, ή η Intel, η οποία κατασκευάζει τα τσιπ που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές. Αυτήν τη φορά, όμως, δείχνει αποφασισμένη να κόψει αυτές τις γέφυρες, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους καταναλωτές.

Το νέο σύμπαν που θέλει να φέρει η Microsoft μπροστά στα μάτια των καταναλωτών περιστρέφεται γύρω από τα Windows 8. Πρόκειται για ένα λειτουργικό με πλοήγηση αφής ενσωματωμένη στο DNA του και μεγάλα πολύχρωμα διαδραστικά tiles για την εκκίνηση των εφαρμογών.

Πάει ο καιρός που τα Windows ήταν απλώς ένα χρήσιμο, αλλά βαρετό εργαλείο που έδινε πρόσβαση στον εκτυπωτή ή στο λογισμικό για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Αντίθετα, σήμερα, έχεις ένα λειτουργικό σύστημα που δίνει ζωή και διαδραστικότητα στον υπολογιστή - σε ενημερώνει, για παράδειγμα, αυτόματα για τα tweets και τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι φίλοι σου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός δεδομένου λογισμικού που οι χρήστες υποχρεούνται να έχουν και ενός μέσου προηγμένης τεχνολογίας που οι χρήστες -της εμπειρίας πλέον-λαχταρούν να αποκτήσουν.

Μέσω των Windows 8, η Microsoft θα προσδώσει τα ίδια αισθητικά χαρακτηριστικά στις ταμπλέτες, στους φορητούς και τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Παράλληλα, οι υπηρεσίες cloud computing θα επιτρέπουν στους χρήστες να μπαίνουν στον υπολογιστή, στο κινητό ή το Xbox με τον ίδιο κωδικό. Θα μπορείς να αγοράζεις το αγαπημένο σου τραγούδι από την ταμπλέτα σου ενώ βρίσκεσαι στον δρόμο και αυτό να σε περιμένει στον υπολογιστή σου στο σπίτι.


H Microsoft κατασκεύαζε το μεγάλο της όραμα για τον κόσμο των υπολογιστών πολύ καιρό τώρα και αγωνίστηκε σκληρά για να το κάνει πραγματικότητα. Την εποχή που η εταιρεία του Steve Jobs λάνσαρε κινητές συσκευές που κανείς δεν ήθελε, η Apple κατέκτησε τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο, με αιχμή του δόρατος τα iPhones και τα iPads. Η Google, με τη σειρά της, «πήρε κεφάλι» χάρη στο λογισμικό Android. Αυτό χρέωσε στον Steve Ballmer, διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, την κατηγορία πως θέτει το μέλλον της εταιρείας σε κίνδυνο, λόγω της αδυναμίας του να «διαβάσει» τις προτιμήσεις των καταναλωτών και να διασφαλίσει ότι η εταιρεία αντιδρά εγκαίρως στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Και ξανά προς τη δόξα (μόνη)τραβά
Με τον ανταγωνισμό να έχει φτάσει στα ύψη, ο Ballmer διέταξε ουσιαστικά να γίνει «λίφτινγκ» με τη δημιουργία της Surface. Παραμερίζοντας τις παραδοσιακές συνεργασίες, η Microsoft έβαλε τους δικούς της μηχανικούς να εργαστούν μυστικά πάνω σε μια ταμπλέτα που στόχο έχει να φαίνεται καλύτερη και να λειτουργεί καλύτερα από τις αντίστοιχες συσκευές των άλλων κατασκευαστών hardware.

Ο Ballmer, ο υπέρτατος και πιο παλιός σύμμαχος των υψηλόβαθμων του κλάδου των PCs, έχει εξοργίσει τα παλιά του φιλαράκια, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας. Ερωτηθείς σχετικά με την κατασκευή hardware από τη Microsoft, ο διευθύνων σύμβουλος της Acer, JT Wang, δήλωσε στους «Financial Times» ότι «θα δημιουργήσει έναν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα και δεν αποκλείεται άλλα brands να αντιδράσουν αρνητικά. Δεν είναι ο τομέας σας, γι΄ αυτό παρακαλώ ξανασκεφτείτε το».

Και τα παραδείγματα της ιδιοτέλειας της Microsoft δεν σταματούν εδώ. Η εταιρεία δημιούργησε μια έκδοση των Windows που φέρει την ονομασία Windows RT και θα υποστηρίζεται από τσιπ κινητών που κατασκευάζονται από τις Qualcomm και Nvidia - μια πισώ-πλατη μαχαιριά στην πάλαι πότε στενή της σύμμαχο, Intel.

Στο μεταξύ, εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως η HP και η Dell, έχουν μπει στη διαδικασία να εξηγήσουν πώς οι ταμπλέτες τους θα ανταγωνιστούν το πιο σβέλτο εργαλείο της Microsoft. Και τι θα γίνει με την καλή της φίλη Nokia, η οποία παρουσιάζει μια σειρά μοντέλων Windows 8;

«Πιστεύω ότι η Microsoft εργάζεται πάνω στο δικό της τηλέφωνο και θα το εμφανίσει σε έξι μήνες, εάν τα μεγέθη της Nokia δεν βελτιωθούν», λέει ο Charlie Kindel, πρώην εργαζόμενος της Microsoft, ο οποίος είναι σήμερα επενδυτής-άγγελος. Η Microsoft δεν έχει εκδηλώσει ποτέ δημόσια την πρόθεσή της να φτιάξει το δικό της τηλέφωνο και δηλώνει πιστή στους συνεργάτες της για τα Windows 8. Επιλέγοντας να λύσει τις συνεργασίες και να ανταγωνιστεί τους παραδοσιακούς της συνεργάτες, η Microsoft διατρέχει τον κίνδυνο να δώσει τέλος στην επί μακρόν αφοσίωσή της στα Windows και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένει το ερώτημα αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Windows 8 για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα προϊόντα της.

Για τους επικριτές της -και αυτοί είναι πολλοί- η απάντηση είναι σαφής: «Και μόνο το γεγονός ότι το όνομα Windows εξακολουθεί να χρησιμοποιείται αποτυπώνει τα προβλήματα της εταιρείας», λέει ο Paul Saffo, που κάνει προβλέψεις για το μέλλον της τεχνολογίας. «Το μυαλό τους γνωρίζει ότι η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών έχει τελειώσει και ότι πρέπει να προχωρήσουν, αλλά η καρδιά τους δεν τους αφήνει να το κάνουν. Η Microsoft θα φτάσει 100 χρόνων και θα προσπαθεί να μας πουλήσει έναν τηλεδιακτινιστή Windows».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου