Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

NASA: Θα παράγει ηλιακή ενέργεια από το διάστημα


Οι ενεργειακές ανάγκες της Γης όλο και αυξάνονται και είναι σαφές ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν θα μπορούν για πολύ να τις καλύπτουν...Καταρχάς υπάρχει το πρόβλημα της ρύπανσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται η χρήση τους. Επιπλέον όμως τίθεται και το ζήτημα του κόστους εξόρυξης τους το οποίο όλο και μεγαλώνει.

Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν προταθεί λοιπόν είναι η χρήση δορυφόρων ως σταθμών παραγωγής ενέργειας από το διάστημα. Κάτι σαν ηλιακοί συλλέκτες δηλαδή αλλά με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.

Όπως διαβάζουμε στο proho.gr, παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτών των σχεδίων, υπάρχουν αρκετά εμπόδια με σημαντικότερο το μέγεθος της αρχικής επένδυσης. Ευτυχώς όμως το Artemis Innovation Management Solutions με έδρα την Καλιφόρνια προτείνει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα η οποία φιλοδοξεί να λύσει τα προβλήματα αυτά.

Πρόκειται για το SPS-ALPHA (Solar Power Satellite via Arbitrarily Large PHased Array) που έχει μάλιστα λάβει και σχετικό βραβείο ως μια πρακτική αντιμετώπιση των εμποδίων που υπάρχουν σε μια τέτοια προσπάθεια.

Για την ανάπτυξη του θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές βιομιμητικής (αντιγραφή δηλαδή μεθόδων που συναντάμε στη φύση) και αν πετύχει θα μπορεί να προσφέρει μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε διάφορα σημεία της γης.

Το γεγονός αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε σχέση με παλαιότερες προτάσεις οι οποίες θα συγκέντρωναν όλη την παραγόμενη ενέργεια σε ένα και μόνο σημείο από το οποίο θα έπρεπε στη συνέχεια να γίνει η διανομή του.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου