Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

«Εσφαλμένη» η κρατούσα άποψη ότι τα ούρα είναι στείρα

Βακτήρια στην κύστη

Καλλιέργεια μικροβίων σε τρυβλίο Πετρί. Όπως φαίνεται, η μέθοδος δεν ανιχνεύει όλα τα βακτήρια της ουροδόχου κύστης. (Φωτογραφία: ΑΠΕ) 
Καλλιέργεια μικροβίων σε τρυβλίο Πετρί. Όπως φαίνεται, η μέθοδος δεν ανιχνεύει όλα τα βακτήρια της ουροδόχου κύστης.

Σε μια έρευνα που δείχνει να θέτει εν αμφιβόλω την κρατούσα άποψη της Ουρολογίας, σύμφωνα με την οποία τα ούρα των υγιών ανθρώπων είναι εντελώς απαλλαγμένα από μικρόβια, Αμερικανοί ερευνητές ανίχνευσαν μικρόβια στα ούρα υγιών γυναικών.

«Οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι τα ούρα είναι στείρα. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη» σχολιάζει η Λίντα Μρουμπέικερ, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε γυναίκες που παραπονούνταν για συμπτώματα ουρολοίμωξης αλλά δεν έφεραν μικρόβια που συνδέονται με ουρολοιμώξεις. Δείγματα ούρων συλλέχθηκαν με τη στάνταρτ μέθοδο του ουροσυλλέκτη, με καθετήρες, ή με λεπτές βελόνες που εισήχθησαν στην ουροδόχο κύστη με γενική αναισθησία, στη διάρκεια γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι καλλιέργειες των δειγμάτων ήταν καθαρές, δηλαδή απαλλαγμένες από μικρόβια. Όταν όμως τα δείγματα ούρων εξετάστηκαν με μεθόδους που ανιχνεύουν βακτηριακό DNA, διαπιστώθηκε ότι τα ούρα περιείχαν βακτήρια, τα οποία όμως δεν ήταν άμεσα δυνατόν να ταυτοποιηθούν.

«Οι καλλιέργειες ούρων είναι το χρυσό στάνταρτ για τη διάγνωση των ουρολοιμώξεων, οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες. Δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις γενετικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη», αναφέρει ο Δρ Άλαν Γουλφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο τεύχος Απριλίου της επιθεώρησης Journal of Clinical Microbiology.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ταυτοποιήσουν τα μυστηριώδη βακτήρια και να προσδιορίσουν ποια είναι βλαβερά και ποια ωφέλιμα στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου