Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Aνακαλύφθηκαν δύο αρχαιότατοι εξωπλανήτες

Σε 375 έτη φωτός από τη Γη ανακαλύφθηκαν δύο πλανήτες, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως οι παλαιότεροι γνωστοί κόσμοι στην επιστήμη. Η ηλικία τους είναι 12,8 δισεκατομμύρια χρόνια.


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Mαξ Πλανκ ανακάλυψαν τους πλανήτες στο αστρικό σύστημα HIP 11952. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ο ένας από αυτούς έχει σχεδόν τόσο μέγεθος όσο ο Δίας. Η περίοδος της τροχιακής περιστροφής της είναι περίπου επτά ημέρες. Ο άλλος πλανήτης με περίοδο τροχιακής περιστροφής εννιάμισι μήνες είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Δία.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι η εμφάνιση των πλανητών στο πρώιμο Σύμπαν ήταν δυνατή, αν και τα άστρα εκείνη την εποχή ήταν φτωχά σε μέταλλα. Για παράδειγμα ο σίδηρος στο σύστημα HIP 11952 είναι περίπου 100 φορές λιγότερος από ότι στον Ήλιο. Το γεγονός ότι πλανήτες μπόρεσαν να γεννηθούν γύρω από τέτοια αστέρια, έρχεται σε αντίθεση με τη γενικώς αποδεκτή θεωρία, διότι ακόμη και οι γίγαντες αερίου χρειάζονται βαριά στοιχεία για τη δημιουργία συμπαγή πυρήνα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να διαμορφωθεί.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου