Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πως το σαπούνι αφαιρεί τη βρωμιά από το σώμα;

Αλήθεια, πως καταφέρνει το σαπουνι και αφαιρεί τη βρωμιά από πάνω μας όταν πλενόμαστε με αυτό; Τι το μαγικό έχει και πως επιδρά; Δείτε!

Μετά από μια κουραστική ημέρα, αισθανόμαστε (και είμαστε) βρώμικοι. Μπαίνουμε στο μπάνιο για να ξεπλυθούμε, χρησιμοποιώντας σαπούνι για να έχουμε ένα ”καθαρό” αποτέλεσμα, γιατί όμως;

Το λίπος και το λάδι είναι κυρίως αυτά που μας βρωμίζουν. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται όταν αναμιγνύεται το λάδι με σκόνη και πάει στα χέρια ή στα ρούχα μας...

Έτσι λοιπόν γινόμαστε βρώμικοι: στο λάδι - λίγδα που είναι προσκολλημένο/η επάνω μας, ”κολλάει” σκόνη και βρωμιά από την ατμόσφαιρα και αυτή συσσωρεύεται όσο δεν πλενόμαστε!

Το λάδι λοιπόν που βγαίνει από το κεφάλι μας (η λεγόμενη λίγδα) ή από το σώμα μας, είναι αυτό που μας κάνει και άμεσα, αλλά και έμμεσα(με τη σκόνη-βρωμιά που προσκολλάται) να βρωμίζουμε τόσο γρήγορα.

Αν μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε το λάδι - τη λίγδα πχ από το σώμα μας, θα είμασταν καθαροί και ωραίοι.

Εδώ λοιπόν έρχεται και μας εξυπηρετεί το σαπούνι: απομακρύνει ωραία και καλά το λάδι αυτό που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός μας και τη βρωμιά που έχει ”κολλήσει” επάνω του!

Αυτό που λέτε, το επιτυγχάνει με δύο τρόπους.

Τα περισσότερα σαπούνια περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλκαλίων. Αυτά τα αλκάλια αφαιρούν - "ξεκολλάνε" - διασπάνε το λάδι και τη βρωμιά που συγκεντρώνεται πάνω στο σώμα μας, κάνοντάς το πιο καθαρό.

Υπάρχουν όμως και σαπούνια που καθαρίζουν, χωρίς να περιέχουν αλκάλια. Εκείνα διασπάνε το λάδι σε πολύ μικρά σωματίδια που είναι πολύ εύκολο να ξεπλυθούν - απομακρυνθούν από πάνω μας, μαζί με τις υπόλοιπες βρωμιές.

Οποιοδήποτε υγρό διασπάει αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια λαδιού, ονομάζεται γαλάκτωμα.

Το νερό δεν μπορεί να αποτελέσει γαλάκτωμα, γιατί το νερό με το λάδι δεν μπορούν να αναμιχθούν, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να πλυθούμε μόνο με νερό. Αν όμως μέσα στο νερό υπάρχει διαλυμένο σαπούνι, τότε μπορεί να δημιουργηθεί γαλάκτωμα και έτσι κάλλιστα να καθαρίσει το σώμα μας από το λάδι - τη λίγδα!

Σκεφτείτε για παράδειγμα, αν πέσει ελαιόλαδο επάνω στα χέρια σας και πάτε να ξεπλύνετε μόνο με νερό, δεν θα φύγει, ενώ με το σαπούνι θα φύγει.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει κι εδώ, απλά αντί για ελαιόλαδο έχουμε λίγδα...

Έτσι, όταν κάνουμε μπανάκι, συμβαίνουν τα παραπάνω και αποβάλλεται η βρωμιά - λάδι - λίγδα από το σώμα μας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου