Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Άνθρωποι και ποντίκια "μαζί" σε εικονική πραγματικότητα

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής στο πεδίο της εικονικής πραγματικότητας, οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας) κατάφεραν για πρώτη φορά να φέρουν σε διαδραστική επικοινωνία ανθρώπους και αρουραίους.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), του ΜΙΤ των ΗΠΑ και του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τους καθηγητές Μανταγιάμ Σρινιβασάν και Μελ Σλέιτερ (του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC, επέτρεψαν σε αρουραίους να αλληλεπιδράσουν με ένα ρομπότ σε μέγεθος αρουραίου, το οποίο έλεγχε εξ αποστάσεως ένας άνθρωπος που βρισκόταν σε άλλο χώρο.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος αλληλεπιδρούσε στο κυβερνο-διάστημα με μια ανθρωπόμορφη «προσωπικότητα εικονικής πραγματικότητας» (λέγεται και «αβατάρ»), η οποία ελεγχόταν από τις κινήσεις ενός αρουραίου, ο οποίος βρισκόταν σε άλλο χώρο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων με τελείως νέους τρόπους, ενώ ανοίγει ευρύτερες νέες δυνατότητες για εφαρμογές σε διάφορα άλλα πεδία. Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν πέρυσι «στείλει» εικονικά έναν επιστήμονα από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο, για να του πάρει συνέντευξη ένας δημοσιογράφος.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ψηφιακή (εικονική) μεταφορά μιας απεικόνισης (αβατάρ) κάποιου ανθρώπου σε ένα μακρινό μέρος, όπου μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους σαν να βρισκόταν πράγματι ανάμεσά τους. Αυτό επιτυγχάνεται είτε καθαρά μέσω εικονικής πραγματικότητας, είτε μέσω «ενσάρκωσης» του «αβατάρ» σε ένα ρομπότ, το οποίο ο άνθρωπος τηλεκατευθύνει κατά βούληση. Έτσι δύο άνθρωποι μπορούν εξ αποστάσεως να επικοινωνήσουν «σωματικά» τηλεκατευθύνοντας αντίστοιχα δύο ρομπότ, τα οποία βρίσκονται σε ένα κοινό χώρο.

Αυτή τη φορά, τα πειράματα πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καθώς αφορούσαν αλληλεπίδραση όχι μεταξύ ανθρώπων, αλλά μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Οι επιστήμονες βρίσκονταν σε ένα εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ενώ οι αρουραίοι σε ένα άλλο εργαστήριο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Οι κινήσεις των ζώων μεταδίδονταν μέσω διαδικτύου στους υπολογιστές των ερευνητών, όπου ένας ανθρωπόμορφος «χαρακτήρας» (αβατάρ) αντιπροσώπευε τον αρουραίο. Κάθε φορά που το ζώο κινείτο, το ίδιο έκανε και το «αβατάρ» του στην εικονική πραγματικότητα.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές δημιούργησαν μια δική τους «προσωπικότητα» (αβατάρ) που κινείτο στην ίδια εικονική πραγματικότητα με το αβατάρ του αρουραίου. Παράλληλα, οι κινήσεις του «αβατάρ» των επιστημόνων στέλνονταν μέσω Ίντερνετ στο εργαστήριο όπου βρισκόταν ο αρουραίος και, μέσω αυτών των κινήσεων, οι επιστήμονες έλεγχαν εξ αποστάσεως τις κινήσεις ενός ρομπότ-αρουραίου με ροδάκια, που βρισκόταν στο πραγματικό κλουβί του αρουραίου. Όταν οι επιστήμονες, που φορούσαν στο κεφάλι το ειδικό «κράνος» της εικονικής πραγματικότητας, έκαναν κάποια κίνηση στο κυβερνο-διάστημα, το ρομπότ αμέσως κινείτο κι αυτό και αλληλεπιδρούσε στην πραγματικότητα, παίζοντας με τον αρουραίο.

Εν ολίγοις, ο αρουραίος αλληλεπιδρούσε στον πραγματικό χώρο με ένα «ποντικόμορφο» ρομπότ, το οποίο αντιπροσώπευε έναν απομακρυσμένο άνθρωπο, ενώ ο άνθρωπος αλληλεπιδρούσε στον εικονικό χώρο με ένα ανθρωπόμορφο «αβατάρ» που αντιπροσώπευε έναν απομακρυσμένο αρουραίο. Αν μπερδευτήκατε, καλώς ήλθατε στο μέλλον!

Όπως είπε ο Σρινιβασάν, η νέα τεχνολογία «αποτελεί ένα βήμα πέρα από την τηλεδιάσκεψη, η οποία δεν δίνει στους συμμετέχοντες τη φυσική αίσθηση ότι μοιράζονται τον ίδιο χώρο, ούτε ασφαλώς την σωματική ικανότητα να εκτελούν στην πραγματικότητα πράξεις σε αυτό το χώρο». Πρόσθεσε ότι η καινοτομική τεχνολογία «προσφέρει ένα νέο εργαλείο σε επιστήμονες, εξερευνητές και άλλους προκειμένου να επισκέπτονται μακρινά και άγνωστα μέρη, χωρίς να θέτουν τον εαυτό τους σε οποιοδήποτε κίνδυνο, καθώς επίσης να μπορούν να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ζώων με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, σαν να ήταν η συμπεριφορά των ανθρώπων».

Στην επιστημονική ομάδα περιλαμβάνεται και ο Έλληνας ερευνητής Ηλίας Γιαννόπουλος, ο οποίος εργάζεται στο Εργαστήριο EVENT της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Ο Έλληνας επιστήμονας σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στα πανεπιστήμια Χέριοτ-Βατ και Στραθκλάιντ της Σκωτίας, ενώ έχει εργαστεί στις ελληνικές εταιρείες ρομποτικών συστημάτων Soukos Robots, που εδρεύει στη Λάρισα, καθώς και Theon Sensors, που εδρεύει στην Αθήνα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου