Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Αμερικανική πολιτεία απαγορεύει το trolling!

Ένα νέο σχέδιο νόμου που προωθείται αυτό τον καιρό για υπογραφή στον κυβερνήτη της Αριζόνα περιλαμβάνει κάποιες αρκετά περίεργες ρυθμίσεις. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιορίσει τις "αντικοινωνικές" συμπεριφορές στο χώρο του Internet.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επί λέξει: "Απαγορεύεται κάποιος που έχει πρόθεση να τρομοκρατήσει, εκφοβίσει, απειλήσει, παρενοχλήσει, προσβάλει κλπ να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε ηλεκτρονική ή ψηφιακή συσκευή και να χρησιμοποιήσει άσεμνους χαρακτηρισμούς ή απειλές για βία κατά τρίτων ή της περιουσίας τους".

Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύει το trolling στο Internet! Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει, με δεδομένη την ασάφεια του θέματος, αλλά και του νομοσχεδίου. Οι αντιρρησίες του σχεδίου λένε ότι οι διατυπώσεις του κειμένου είναι υπερβολικά γενικές και εν τέλει μη εφαρμόσιμες, ενώ ενδέχεται να οδηγήσουν και σε περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης στο Internet. Πάντως, η νομοθετική αρχή της πολιτείας δείχνει να υποστηρίζει το νομοσχέδιο και όπως όλα δείχνουν ο κυβερνήτης θα βάλει την υπογραφή του. Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο ότι η πλήρης εφαρμογή του είναι πρακτικά αδύνατη. Για παράδειγμα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ισχύει στην εξαιρετικά συχνή περίπτωση που είτε ο "θίγων", είτε ο "θιγόμενος", κατοικεί σε περιοχή έξω από την Αριζόνα.

Το trolling στο Internet ορίζεται μερικώς ως η εσκεμμένη προσπάθεια ενός ανθρώπου να διαταράξει την ηρεμία μιας ανοικτής ή κλειστής online συζήτησης ή ενός συγκεκριμένου ατόμου, με σχόλια που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν μια συναισθηματικά φορτισμένη αντίδραση. Ένα συχνό φαινόμενο trolling είναι η διατύπωση μιας συγκαλυμμένα εμπρηστικής άποψης σε μια συζήτηση όπου υπάρχει σύμπνοια επί ενός θέματος.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου