Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ίσως η Σελήνη δεν είναι μοναδική!

Νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει την μοναδικότητα της Σελήνης ως φυσικού δορυφόρου της Γης, θεωρώντας πως είναι πολύ πιθανόν να διαθέτουμε πολλές “μικρόσελήνες” (minimoons).
Με την βοήθεια ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων οι επιστήμονες προσομοίασαν την κίνηση αρκετών χιλιάδων αστεροειδών, υπολόγισαν την τροχιά τους και, τελικά, κατέληξαν πως φαίνεται να εκτελούν την κίνηση τους με βάση το μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Σελήνη!

minimoons

Η όλη διαδικασία υπήρξε πολύ χρονοβόρα, περίπου 6 χρόνια υπολογισμών θα απαιτούνταν από έναν συμβατικό υπολογιστή, όμως το εύρημα αυτό χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό. Ο λόγος είναι ότι, αυτούς του σχετικά μικρούς αστεροειδείς, μεγέθους 3-10 μέτρων, ίσως να μπορούμε κάποτε να τους παγιδεύσουμε και να μελετήσουμε την σύσταση τους.
Αν η θεωρία είναι σωστή, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα μας δώσουν σημαντικά στοιχεία για το ηλιακό μας σύστημα, πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια!
Τελικά η Σελήνη μπορεί να μην είναι ο μοναδικός μας “σωματοφύλακας” και ίσως “βοήθεια” να υπάρχει από πολλές ακόμα… minimoons!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου