Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας;


Υπάρχει αληθινή «φιλία» ανάμεσα στα δύο φύλα; Είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς και οι απαντήσεις είναι κάθε φορά διαφορετικές. Ωστόσο, μελέτες που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι όσο ισχυρότερη είναι η φιλία μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, τόσο πιο δύσκολο είναι να προκύψει σχέση μεταξύ των δύο.
Πολλοί πιστεύουν ότι η φιλική σχέση μεταξύ των δύο φύλων απέναντι είναι αδύνατη. Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Wisconcin - Eau Claire στις Η.Π.Α., το πρόβλημα δεν είναι να μάθουμε αν μια τέτοια φιλία είναι «βιώσιμη, αλλά περισσότερο αν οι άντρες και οι γυναίκες ενδιαφέρονται να είναι φίλοι».
Μελετώντας τις φιλίες σε πάνω από 400 ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 52 ετών, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι όσο ισχυρότερη ήταν η έλξη για το/τη φίλη του αντίθετου φύλου, τόσο λιγότερο ευτυχείς είναι στις αντίστοιχες συναισθηματικές σχέσεις τους.
«Στις περισσότερες φιλίες που παρατηρήθηκαν, υπήρξε πάντα μια «ποσότητα» έλξης μεταξύ των δύο, ακόμη και όταν οι ερωτώμενοι ανέφεραν ότι η σχέση τους ήταν εντελώς πλατωνική», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής ψυχολογίας Avril Bleske Rechek, καθηγητής της ψυχολογίας, σύμφωνα με τη Figaro.

Οι άνδρες ελκύονται περισσότερο
Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Journal of Social and Personal Relationships ενσωματώνει δύο ξεχωριστές μελέτες. Η πρώτη βασίζεται σε δείγμα 88 ζευγάρια φίλων του αντίθετου φύλου, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν, ξεχωριστά και ανώνυμα, το επίπεδο της έλξης και την επιθυμία να βγουν για ένα ρομαντικό ραντεβού με τους φίλους τους. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να φανταστούν τι θα έκαναν οι φίλοι τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άντρες ανέφεραν ότι ελκύονται πιο συχνά από τις φίλες τους, από ό, τι οι γυναίκες από τους φίλους τους. Πράγματι, οι άντρες ήταν αρκετά «θερμοί» για μια τέτοια συζήτηση, ενώ οι γυναίκες ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις. Για να εξηγήσει αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, ο Καθηγητής Bleske-Rechek δήλωσε ότι «οι άντρες προσπαθούν πάντα να αναπαραχθούν και είναι γενετικά προγραμματισμένοι να λάβουν όλες τις σεξουαλικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, σε αντίθεση με τις γυναίκες».

Η φιλία σε βάρος της σχέσης
Η δεύτερη μελέτη βασίστηκε σε δύο δείγματα από ανθρώπους, ένα ζευγάρι και έναν ή μία φίλο ή φίλη του αντίθετου φίλου. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαριθμήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της φιλίας τους και μετά να κάνουν μια απογραφή της σχέσης τους.
Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι ερωτώμενοι βρήκαν περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, ήταν η πλειοψηφία δηλώνει ότι η έλξη που αισθάνονται για τον/την φίλο/η τους ήταν μια δυσκολία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιος ελκύεται λιγότερο από το/τη φίλο/η του αν είναι ικανοποιημένος με το γάμο του. Για τον καθηγητή Bleske-Rechek «αυτή η τελευταία τάση παραμένει μυστήριο». Και ο ψυχολόγος αναρρωτιέται: «Είναι η έλξη ανάμεσα σε φίλους, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ερωτικές σχέσεις; Ή μήπως οι άνθρωποι μη ικανοποιημένοι από τη σχέση τους θα ζητήσουν παρηγοριά από τους φίλους τους;»
Τα θέματα αυτά θα μπορούσε να τεθούν σε μια άλλη μελέτη. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Blesje-Rechek σημειώνει ότι «αν η έλξη δεν είναι πάντα εύκολο να ελεγχθεί, οι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι πρόθυμοι να ζήσουν με και να καταβάλουν προσπάθειες, διότι σε τελική ανάλυση, έτσι αναπτύσσουν και την εν λόγω φιλία τους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου