Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

"Η κλιματική αλλαγή ίσως επιτείνει τις ανισότητες"

Την τελευταία δεκαετία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη θερμοκρασίες-ρεκόρ, ένα γεγονός που ενδέχεται να εντείνει τις ανισότητες στην ήπειρο, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.


"Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που καθιστά τη σημερινή περίοδο την πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ", σημειώνει σε έκθεσή του για την κλιματική αλλαγή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Την ίδια περίοδο οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη αλλά μειώθηκαν στο νότο ο οποίος πλήττεται από ξηρασία, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές άνευ προηγουμένου. Ο ΕΟΠ εκφράζει επίσης ανησυχίες για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να διευρύνουν το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών της ηπείρου, καθώς αυξάνεται το κόστος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κύματα καύσωνα κλπ).


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου