Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Χρωματιστός φωτισμός στον ISS θα ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι των αστροναυτών

Γαλάζιο πρωινό, άλικο βράδυ

Τα νέα φωτιστικά σώματα για τον ISS κατασκευάζονται από τη Boeing (Πηγή: NASA / Kennedy Space Center)  
Τα νέα φωτιστικά σώματα για τον ISS κατασκευάζονται από τη Boeing (Πηγή: NASA / Kennedy Space Center)

Με τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να αναγκάζονται να παίρνουν υπνωτικά χάπια λόγω χρόνιας αϋπνίας, η NASA σκοπεύει να εξοπλίσει το συγκρότημα με φώτα που αλλάζουν χρώματα και ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού είναι ακολουθούν τους ρυθμούς του βιολογικού, ή «κιρκαδικού», ρολογιού, το οποίο βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.
Με τη σειρά τους, τα κύτταρα του βιολογικού ρολογιού αντιλαμβάνονται την ώρα της ημέρας χάρη σε σήματα που διαβιβάζονται στον εγκέφαλο από το μάτι. Συγκεκριμένα, η έκθεση του ματιού στην μπλε ακτινοβολία του πρωινού φωτός ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι πρέπει να σταματήσει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου, προκειμένου να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται έρευνες που δείχνουν ότι η έκθεση σε έντονο φως στη διάρκεια της νύχτας, όπως το γαλαζωπό φως της τηλεόρασης ή της οθόνης του υπολογιστή, μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι και να προκαλέσει αϋπνία και άλλα προβλήματα υγείας.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι μεγεθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά και αναγκάζει έτσι τους αστροναύτες να ζουν κάτω από μόνιμο τεχνητό φωτισμό.
Ο αφύσικος φωτισμός και οι αυξημένες απαιτήσεις της διαβίωσης στο Διάστημα είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι αστροναύτες κοιμούνται κατά μέσο όρο μόλις 6 ώρες την ημέρα. Και αυτή η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη ή ακόμα και σε κατάθλιψη.
Το πρόβλημα της διαστημικής αϋπνίας είναι μάλιστα τόσο έντονο ώστε, σε ορισμένες αποστολές του διαστημικού λεωφορείου, έως και τα μισά μέλη της αποστολής κατέφευγαν στα υπνωτικά χάπια, τα οποία αντιστοιχούν στα μισά από τα φάρμακα που καταναλώνονται στο Διάστημα.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να μετριαστεί από το 2016, οπότε η NASA θα εγκαταστήσει στον ISS ένα σύστημα φωτισμού με LED που θα εκπέμπει μπλε φως τις «πρωινές» ώρες, λευκό φως στο ενδιάμεσο και κόκκινο φως τις «βραδινές» ώρες.
Οι ερευνητές της NASA επισήμαναν ότι η τεχνολογία της Βoeing που θα εγκατασταθεί στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μεθόδους για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και στο έδαφος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου