Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οδηγός επιβίωσης: Πώς να εξηγήσετε το φαινόμενο του Άι Βασίλη στα παιδιά, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας

Είναι αυτές οι ερωτήσεις που ξεκινούν τόσο νωρίς… Όσο χαρούμενα κι αν είναι τα παιδιά που ο Άι Βασίλης θα τους φέρει δώρα, άλλο τόσο αγχώνονται γονείς, θείοι, νονοί και οικογενειακοί φίλοι, όταν αρχίζουν τα «Γιατί;;;;» και τα «Πώς;;;;;». Σαν να μη φτάνουν λες τα άγχη των γιορτών για όσους έχουν γύρω τους παιδιά με τον ένα τόνο ετοιμασίες, πρέπει να απαντούν και αυτές τις ερωτήσεις.
Υπάρχουν όμως τρόποι να «εξηγήσετε» το θέμα του Άι Βασίλη στα 5χρονα παιδιά της οικογένειάς σας και μάλιστα με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τι; Η επιστήμη δεν απέδειξε ποτέ την ύπαρξη του Άι Βασίλη; Ε, και; Τα παιδιά δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν αυτό!



Δεν θα ξεκινήσουμε με την ερώτηση «Πού είναι ο Άγιος Βασίλης;». Σε αυτή μπορείτε να απαντήσετε με μία μικρή αναζήτηση στο Google για τον Βόρειο Πόλο, αλλά και να ανατρέξετε και στην Ορθόδοξη παράδοση του Αγίου που έρχεται από την Καισάρεια, μία ενδιαφέρουσα οπτική για τα παιδιά. Πάμε στις πιο… δύσκολες.

Πώς φέρνει τόσα πολλά δώρα σε τόσα παιδιά μέσα σε μία νύχτα μόνο;
Η πρώτη και εύκολη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι η μαγεία. Μην χρησιμοποιήσετε όμως αυτό το κόλπο γιατί δεν πρόκειται να μείνει ικανοποιημένο το 5χρονο. Πείτε του το εξής: ο Άι Βασίλης «παίζει» με τον χρόνο εφόσον χρησιμοποιεί τούνελ, τις γνωστές «σκουλικότρυπες». Τα τούνελ αυτά, εξηγήστε του, επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να πηγαίνει με εξαιρετικές ταχύτητες από τη μία μεριά του σύμπαντος στην άλλη και, στην περίπτωση του Άι Βασίλη, από γειτονιά σε γειτονιά.
Το να εξηγήσετε την έννοια του χωροχρόνου στο 5χρονο παιδί σας δεν θα έχει καμία χρησιμότητα. Αντίθετα, πείτε του ότι ο Άι Βασίλης έχει βαθιά γνώση της φυσικής και χρησιμοποιεί χάρτες του σύμπαντος που δεν είναι γνωστοί στους ανθρώπους. Αν εξακολουθεί να έχει απορίες σχετικά με τον χωροχρόνο, τότε, μετα λύπης μας, σας ενημερώνουμε ότι έχετε μπροστά σας έναν υπό κατασκευή Stephen Hawking και θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.

Πώς ο Άι Βασίλης τα κάνει όλα αυτά χωρίς να τον βλέπει κανείς;
Μα φυσικά, εξαιτίας της στολής του που του επιτρέπει να μένει αόρατος. Βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας γιατί το κάθε αντικείμενο ή φυτό, εκπέμπει φωτισμό. Ε, η στολή του συμπαθητικού Αγίου, έχει μία τεχνολογία που της επιτρέπει να εκτρέπει τον φυσικό φωτισμό, με αποτέλεσμα να είναι αόρατος. Μπορείτε μάλιστα να πείτε πως ο Harry Potter πήρε την τεχνολογία αυτή από τον Άι Βασίλη για τον αόρατο μανδύα του και πως πολύ πρόσφατα, ο στρατός αντέγραψε τον Άι Βασίλη για να αρχίσει να φτιάχνει στολές που θα κάνουν τους στρατιώτες, αόρατους.

Πώς ο Άγιος Βασίλης ξέρει αν τα παιδάκια είναι καλά ή κακά ώστε να τους φέρει δώρο;
Ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα της παρακολούθησης από τον Μεγάλο Αδελφό, μέχρι και τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Τα παιδιά όμως είναι περισσότερο εξοικειωμένα με την διαδικασία ότι κάποιος «τα βλέπει». Μπορείτε λοιπόν να τα ενημερώσετε ότι ο Άι Βασίλης διαθέτει ένα στόλο από τηλεκατευθυνόμενα μικρά αεροσκάφη, drones, που είναι εξοπλισμένα με HD κάμερες και μικρόφωνα και στριμάρουν μέσω δορυφόρου την εικόνα και τον ήχο στον Βόρειο Πόλο. Ένας υπερυπολογιστής, έπειτα, κατατάσσει τα στοιχεία και φτιάχνει την περίφημη λίστα. Αν σας ρωτήσει γιατί ο Άι Βασίλης έχει δορυφορικό ίντερνετ και όχι οπτική ίνα, ετοιμαστείτε να προετοιμάσετε τον κόσμο για ένα μελλοντικό στέλεχος των τηλεπικοινωνιών.

Πώς μπορεί ο Άι Βασίλης και διαβάζει όλα τα γράμματα που του στέλνουν τα παιδάκια;
Οι αριθμοί θα σας βοηθήσουν σε αυτό. Εξηγείστε στο παιδί ότι ο Άι Βασίλης δεν θα ήταν δυνατόν να προλαβαίνει να διαβάζει όοοοοοολα τα γράμματα. Αν κάθε γράμμα που στέλνει ένα παιδί, χρειάζεται τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα να διαβαστεί, τότε, για να διαβάσει τα γράμματα μόνο των παιδιών από την Ελλάδα, θα χρειαζόταν παρά κάτι 3 χρόνια, χωρίς να κάνει διάλειμμα, ούτε για τουαλέτα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται. Ο Άι Βασίλης λοιπόν χρησιμοποιεί OCR, την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων που χρησιμοποιούν και τα σκάνερ μας και τα γράμματα ψηφιοποιούνται και καταχωρούνται στον υπερ-υπολογιστή που λέγαμε παραπάνω.
Άλλες απορίες; Μην ξεχνάτε ότι σε μας, ο Άι Βασίλης έρχεται την Πρωτοχρονιά. Έτσι, μπορείτε να κερδίσετε χρόνο και να ψάξετε, ή, στα δύσκολα, στείλτε μας μήνυμα. Με την βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης, θα μπορέσουμε να επινοήσουμε απαντήσεις που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση που θα σας βάλει ένα 5χρονο. :D

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου