Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι μύθοι που σας εμποδίζουν να αδυνατίσετε

Πιστεύετε ακόμη ότι ένα πολύ καλό πρωινό σας βοηθάει να χάσετε τα περιττά κιλά; Μήπως θεωρείτε ότι τα συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, βοηθούν στην απώλεια βάρους; Καταρρίψτε τους 5 πιο συχνούς μύθους και αδυνατίστε άμεσα και υγιεινά.


Αν φάτε ένα πολύ καλό πρωινό δεν θα παχύνετε

Είναι κακή ιδέα να παραλείψετε το πρωινό επειδή έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να φάτε ένα επιπλέον σνακ το πρωί ή μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το μεσημέρι. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι ένα παχυντικό πρωινό αποτελεί καλή ιδέα για να χάσετε βάρος. Ένα πολύ πλούσιο πρωινό, δεν θα σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να σας φορτώσει πάρα πολλές επιπλέον θερμίδες.
“ Αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, τους βοηθάει να χάσουν βάρος, υπάρχει ο κίνδυνος να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα ”
Από γερμανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 280 παχύσαρκοι και 100 άτομα φυσιολογικού βάρους, διαπιστώθηκε ότι ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να μας φορτώσει με επιπλέον 400 θερμίδες την ημέρα. Οι θερμίδες αυτές, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν αντισταθμίζονται τρώγοντας λιγότερο αργότερα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα πρωινό πλούσιο σε θερμίδες, έχει μικρή ή καμία επίδραση στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται συνολικά κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrition

Τα συχνά και μικρά γεύματα βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πολλοί θεωρούν ότι τρώγοντας πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, είναι πιθανότερο να χάσουν τα περιττά κιλά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι αυτή η συνήθεια δεν θα αυξήσει, από μόνη της, το μεταβολισμό σας.
Αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και σνακ, τους βοηθάει να ελέγχουν την όρεξή τους, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να χάσουν βάρος, υπάρχει ο κίνδυνος να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
"Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τσιμπολογούν σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, που στην πραγματικότητα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη επιπλέον βάρους», επισημαίνει η Sara Stanner, διατροφολόγος και μέλος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής.
«Προτιμάτε γεύματα, με λίγες θερμίδες, όπως λαχανικά και σαλάτες», συμβουλεύει η Stanner.
Σε γενικές γραμμές, οι μελέτες δείχνουν ότι εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η καλύτερη προσέγγιση είναι να τρώτε τρία κανονικά γεύματα και δύο υγιεινά σνακ μέσα στην ημέρα.

Τα τρόφιμα με λίγα λιπαρά δεν παχαίνουν

Όταν ένα τρόφιμο είναι χαρακτηρισμένο ως «χαμηλό σε λιπαρά», αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και φτωχό σε θερμίδες, επειδή το λίπος μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν θερμίδες, όπως η πρωτεΐνη, το άμυλο και η ζάχαρη.
Η κατανάλωση τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην απώλεια βάρους, ανέφερε η Stanner στην ιστοσελίδα «My Health News Daily». Αυτό ισχύει περισσότερο, επειδή συχνά καταλήγουμε να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες τροφίμων που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επειδή πιστεύουμε ότι δεν παχαίνουν.

Αν τρώτε το βράδυ, θα παχύνετε

Πολλοί πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αργά το βράδυ, αυτόματα μετατρέπονται σε λίπος, επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα «κάψει». Η άποψη αυτή ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι θα πάρετε βάρος, εάν η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, υπερβαίνει τις δαπάνες ενέργειας του οργανισμού σας, ανεξάρτητα από το χρόνο που καταναλώνετε αυτές τις θερμίδες, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Δεν συνίσταται ωστόσο να τρώτε αργά το βράδυ ιδιαίτερα μεγάλα γεύματα, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσετε πεπτικά προβλήματα.

Αν γυμνάζεστε, μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε


Ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας, πέρα από την απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε υπερβολές και καταχρήσεις, μόνο και μόνο επειδή γυμναστήκατε στο διάδρομο γυμναστικής για δύο ώρες.
Η πρόσληψη θερμίδων σας θα πρέπει να ταιριάζει με τις ενεργειακές δαπάνες σας, προκειμένου να μην πάρετε βάρος ή να αδυνατίσετε, τονίζουν οι ειδικοί. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο όταν γυμνάζονται αντικαθιστούν τις θερμίδες που έχασαν κατά τη διάρκεια της άσκησης με αθλητικά ποτά ή επιπλέον φαγητό, συνήθεια που δεν βοηθάει, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου