Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα: Ποιες ιστοσελίδες μας παχαίνουν

Κάνοντας chat στα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως λ.χ. είναι το Facebook, υπάρχει ο κίνδυνος να παχύνετε, σύμφωνα με τους επιστήμονες.




Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι δραστηριοποιούνται τακτικά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, αλλά χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο πιθανό να καταναλώσουν ανθυγιεινά τρόφιμα ή σνακ, όταν αποσυνδεθούν, ιδιαίτερα αν προηγουμένως έκαναν chat με τους στενούς τους φίλους.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ υποστηρίζει ότι ο παραπάνω παράγοντας είναι αυτός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους των χρηστών και όχι ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τους ενθαρρύνουν να κάνουν καθιστική ζωή.

Γράφοντας στο «Journal of Consumer Research», οι ειδικοί εξηγούν: «Η χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση μας. Ωστόσο, αυτό το αυξημένο αίσθημα αυτοεκτίμησης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά μας».

«Επειδή οι χρήστες ενδιαφέρονται για την εικόνα που παρουσιάζουν στους στενούς φίλους τους, η χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των χρηστών που επικεντρώνονται σε στενούς φίλους κατά την περιήγηση τους. Αυτή η στιγμιαία αύξηση της αυτοεκτίμησης, τους οδηγεί να έχουν λιγότερο αυτοέλεγχο μετά την περιήγηση τους σε ένα κοινωνικό δίκτυο», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου