Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μυστικά μακροζωίας και ανοσίας «κρύβουν» οι νυχτερίδες

Υπερανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα


«Μυστικά» μακροζωίας και ανοσίας κρατούν καλά κρυμμένα οι νυχτερίδες, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές που μελετούν εδώ και χρόνια το γονιδίωμα δύο ειδών που ενδημούν στην Αυστραλία και την Κίνα, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Geelong Advertiser, η επιστημονική ομάδα Bat Pack μελετά το γονιδίωμα της μαύρης ιπτάμενης αλεπούς, μιας αυστραλιανής νυχτερίδας και της νυχτερίδας γένους Myotis, που απαντάται στην Κίνα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η εξέλιξη του προτύπου πετάγματος των νυχτερίδων μπορεί να οδήγησαν τα θηλαστικά αυτά να αναπτύξουν ανοσοποιητικά συστήματα που είναι «ανεξήγητα» εύρωστα.

«Το πέταγμα είναι μια πολύ ενεργητική δραστηριότητα που παράγει τοξικά υποπροϊόντα, άρα όταν οι νυχτερίδες έμαθαν να πετάνε, αναγκαστικά έπρεπε να μάθουν να αντιμετωπίζουν και αυτές τις τοξίνες και εικάζουμε ότι αυτό οδήγησε σε μια ‘παλιρροιακή' επίδραση», εξηγεί ο Δρ Κρις Κάουλεντ που ηγείται της έρευνας.

«Η πλειοψηφία των νέων ασθενειών στους ανθρώπους, περίπου τα τρία τέταρτα, πηγάζουν από τα ζώα και εξ αυτών, οι ασθένειες των νυχτερίδων είναι οι πιο θανατηφόρες», σημειώνει ο ερευνητής και συμπληρώνει ότι «οι νυχτερίδες όμως, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον κάτι μοναδικό πρέπει να υπάρχει στο ανοσοποιητικό τους σύστημα».

Μετά την πλήρη αποκωδικοποιίηση του γονιδιώματος των νυχτερίδων, οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA με αυτό άλλων θηλαστικών (περιλαμβανομένων των ανθρώπων) για να καταγράψουν ομοιότητες και διαφορές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περαιτέρω διερεύνηση των ανοσοποιητικών συστημάτων των νυχτερίδων θα τους επιτρέψει να προλάβουν τον καρκίνο αλλά και επιδημίες ιών που είναι συχνοί στις νυχτερίδες, όπως ο ιός Έμπολα και ο SARS.

Βέβαια, οι νυχτερίδες δεν έχουν πλήρη ανοσία: μια θανατηφόρος νόσος, το σύνδρομο της λευκής μύτης, που προκαλείται από έναν μύκητα, έχει ήδη εξοντώσει εκατομμύρια νυχτερίδες στην Βόρεια Αμερική. Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία, ορισμένοι πληθυσμοί έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, γεγονός που δείχνει ότι οι νυχτερίδες ίσως έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανοσία και σε αυτή την ασθένεια.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου