Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Το Μπαλέτο ο Καρυοθραύστης στο doodle της Google

Στο πιο κλασικό Χριστουγεννιάτικο μπαλέτο, τον Καρυοθραύστη, αφιερώνει σήμερα 18 Δεκεμβρίου η Google το σημερινό της Doodle, στο οποίο την θέση των γραμμάτων έχουν λάβει σκηνές από το αγαπημένο κλασικό μπαλέτο του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, δηλαδή ακριβώς πριν 120 χρόνια.


Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.
Τον Καρυοθραύστη, συνέθεσε ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι το 1892, βασιζόμενος στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του (Ε. Τ. Α) Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου