Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Επιστήμονες εξηγούν γιατί ο Ρούντολφ έχει κόκκινη μύτη

Ο Ρούντολφ και η κόκκινη μύτη του θα μπορέσουν να σύρουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη αυτά τα Χριστούγεννα χάρις σε μερικά επιπλέον αγγεία στην περιοχή της μύτης του.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μύτη του τάρανδου έχει πληθώρα ερυθρών αιμοσφαιρίων στη μύτη του, που θα μπορούσε να εξηγήσει το ζωντανό ρουμπινί χρώμα της μύτης του Ρούντολφ.

Τα μικροαγγεία ή μικροσκοπικά ερυθρά αιμοσφαίρια στη μύτη είναι αναγκαία για την παροχή οξυγόνου σε άλλα μέρη του οργανισμού, ρυθμίζοντας τη φλεγμονή και ελέγχοντας τη θερμοκρασία.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τάρανδο, που φυσιολογικά ζει στην Ολλανδία και τη Νορβηγία όπου ο καιρός είναι ιδιαίτερα ψυχρός.

Ερευνητές εξέτασαν τη μύτη 5 ανθρώπων και 2 ταράνδων χρησιμοποιώντας βιντεο-μικροσκόπιο χειρός.

Οι άνθρωποι είχαν πυκνότητα αγγείων στη μύτη τους 15 mm/mm2. Ωστόσο η μύτη του τάρανδου είχε κατά 25% μεγαλύτερη πυκνότητα αγγείων στη μύτη, καθιστώντας την πιο κόκκινη με περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ο τάρανδος είχε επίσης υψηλή πυκνότητα βλεννογόνων αδένων που διατηρούν τη μύτη σταθερή κατά τη διάρκεια ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών και ακραίων. Η βλέννη βοηθά τη μετακίνηση των υγρών και δρα σαν εμπόδιο στα στοιχεία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι παραπάνω παράγοντες εξηγούν την αιτία που η μύτη του Ρούντολφ, επικεφαλής ταράνδου του Άγιου Βασίλη, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας.είναι κόκκινη και καλά προσαρμοσμένη στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικό BMJ, ετήσια έκδοση του περιοδικού, που συνδυάζει το χιούμορ και την επιστήμη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου