Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι διαφορές στις γλώσσες ανάμεσα στα φύλα


Επιστήμονες από τη Γαλλία επισήμαναν για πρώτη φορά ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούν τη γλώσσα και παράγουν λόγο.

Οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, δείχνουν να διαθέτουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημονικών Μελετών της Γαλλίας (CNRS) και της συνεργασία των πανεπιστημίων Μονπελιέ 1 και 3, μελέτησε τις διαφορές στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες τόσο με μεγάλη όσο και με μικρή ευχέρεια λόγου, ευφράδεια και παραγωγή λέξεων.

Οι παρατηρήσεις στον εγκέφαλο έγιναν με μαγνητικό τομογράφο.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται διαφορετικά στο κάθε φύλο.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των παραγόμενων λέξεων, κατά μέσο όρο οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερο βαθμό ενεργοποίησης σε σχέση με τις γυναίκες στις κλασσικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα.

Επιπλέον, ανεξάρτητα με το φύλο, τα άτομα με χαμηλή ικανότητα λόγου και παραγωγής λέξεων ενεργοποιούν περισσότερο μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου από ό,τι τα άτομα με υψηλότερη γλωσσική ικανότητα τα οποία ενεργοποιούν κυρίως την παρεγκεφαλίδα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cortex».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου