Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Συμμαχία μαθηματικών για τη σωτηρία της Γης

Πρωτοβουλία της Unesco προωθεί την κινητοποίηση επιστημόνων από όλο τον κόσμο
Οι μαθηματικοί του πλανήτη καλούνται να συνασπιστούν για να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα, σε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με τίτλο «Μαθηματικά του Πλανήτη Γη 2013».



Τις δυνάμεις τους ενώνουν πάνω από 100 ακαδημαϊκοί φορείς και επιστημονικές εταιρείες προκειμένου να κινητοποιήσουν μαθηματικούς από ολόκληρο τον κόσμο για να συνεισφέρουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όλο το επόμενο έτος και θα περιλαμβάνει επιστημονικά συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις και άλλες διοργανώσεις για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Κάθε χώρα θα αναλάβει να φιλοξενήσει μια σημαντική εκδήλωση.

Η πρωτοβουλία γίνεται υπό την αιγίδα της Unesco, καθώς ο οργανισμός «υποστηρίζει σθεναρά την εξαιρετική συνεργασία των μαθηματικών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προωθήσουν την έρευνα πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη Γη, να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων, να συμβάλλουν στην πληροφόρηση του κοινού και να εμπλουτίσουν το σχολικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας το ζωτικό ρόλο των μαθηματικών για την αντιμετώπιση των πλανητικών προκλήσεων». Τα παραπάνω δήλωσε η γενική διευθύντρια Ιρένα Μπόκοβα.

Η ιδέα πίσω από τη διοργάνωση ανήκει στον καθηγητή μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Κριστιάν Ρουσό.

Μεταξύ των προκλήσεων που καλούνται να συμβάλουν οι μαθηματικοί, είναι η δημιουργία πιο αξιόπιστων προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές στο μέλλον. Επιπλέον, καλούνται να αναπτύξουν μοντέλα που θα κάνουν πιο βιώσιμη την οικονομία και λιγότερη επιρρεπή σε κρίσεις, να συμβάλουν στην ταχεία πρόβλεψη της εμφάνισης και εξάπλωσης νέων ασθενειών, στην αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης αλλά και στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

Αυτά θα τα επιτύχουν, αναπτύσσοντας νέα μοντέλα πολυπλοκότητας, τα οποία θα συλλαμβάνουν καλύτερα τις ποικίλες αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των άβιων και έμβιων συστημάτων της Γης. Άλλωστε, στη σημερινή εποχή τα μαθηματικά εμπλέκονται σε πλήθος επιστημονικών πεδίων όπως είναι η ιατρική, η βιολογία, η κλιματολογία, η οικονομία αλλά και η τεχνολογία.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου