Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ένας baby Νείλος στον Τιτάνα

Ποταμό 400 χιλιομέτρων πάνω στην επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου Τιτάνα, ο οποίος φέρει μεγάλη ομοιότητα με τον ποταμό Νείλο, ανακάλυψαν επιστήμονες της αποστολής Cassini της NASA. Πρόκειται για την πρώτη φορά που παρατηρείται ένα τέτοιο σύστημα και σε τέτοια ανάλυση εκτός της Γης. Φυσικά ο ποταμός του Τιτάνα είναι περίπου 15 φορές μικρότερος από το Νείλο.


Ο ποταμός εμφανίζεται σκούρος σε όλο το μήκος του στην εικόνα υψηλής ανάλυσης, υποδεικνύοντας λεία επιφάνεια. Η επιστημονική ομάδα κατέληξε έτσι στο συμπέρασμα ότι το ποτάμι, που βρίσκεται στην βόρεια πολική περιοχή του Τιτάνα, είναι γεμάτο με υγρούς υδατάνθρακες.

Ο Τιτάνας είναι προς το παρόν ο μόνος στο ηλιακό μας σύστημα για τον οποίο υπάρχει βεβαιότητα ότι έχει σταθερά υγρά στην επιφάνεια του. Ενώ ο υδρολογικός κύκλος της Γης βασίζεται στο νερό, ο αντίστοιχος κύκλος του Τιτάνα βασίζεται σε υδατάνθρακες όπως το μεθάνιο και το αιθάνιο.

Εικόνες και δεδομένα από τον φασματογράφο του δορυφόρου Cassini επιβεβαιώσαν την παρουσία υγρού αιθανίου σε λίμνη του Τιτάνα το 2008 και περιοχές με πρόσφατη βροχόπτωση στον ισημερινό του Τιτάνα το 2010.


Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου