Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αθεϊσμός: Τρίτη "θρησκεία" στον κόσμο με 1 δισ. πιστούς!


Αν πράγματι η θρησκεία αποτελεί το όπιο των λαών, τότε ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας πρέπει να το έχει ήδη εξαντλήσει, καθώς η «πίστη» που παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση είναι ο αθεϊσμός. Ενας στους έξι ανθρώπους σήμερα δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό, ή έστω δεν πιστεύουν στον θεό κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας.

Στο σύνολό τους οι άθεοι όλου του κόσμου έρχονται τρίτοι, μετά τους πρώτους χριστιανούς και τους δεύτερους μουσουλμάνους, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ινδουιστές. Σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα - The Global Religious Landscape - που πραγματοποίησε το έγκριτο αμερικανικό ίδρυμα ερευνών Pew Forum, οι χριστιανοί όλου του κόσμου ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια, οι μουσουλμάνοι σε 1,6 δισεκατομμύριο ενώ οι άθεοι ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.

Ομως η χρήση του όρου «άθεος» γίνεται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγονται επίσης οι αγνωστικιστές και όλοι όσοι πιστεύουν στην ύπαρξη μιας ανώτερης - αλλά ακαθόριστης και μη ενταγμένης στο δόγμα κάποιας από τις επίσημες θρησκείες του κόσμου - δύναμης.

Η πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη θρησκεία είναι και πάλι ο Χριστιανισμός, καθώς χριστιανοί υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου ενώ ο Ινδουισμός αποτελεί τη λιγότερο παγκόσμια θρησκεία, με το 94% των πιστών του να βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία μόνο χώρα, την Ινδία. Ο Ινδουισμός όμως, μαζί με τον Ισλαμισμό, αποτελούν τις δύο θρησκείες με τις περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθούν στο μέλλον, ενώ τις λιγότερες πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης τις συγκεντρώνει ο Ιουδαϊσμός.
Μεταξύ των 2,2 δισεκατομμυρίων χριστιανών που υπάρχουν στον κόσμο το 50% είναι καθολικοί, το 37% προτεστάντες και το 12% ορθόδοξοι, ενώ μεταξύ των περισσότερων από 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνων η συντριπτική πλειοψηφία, γύρω στο 90%, είναι σουνίτες.

Το 62% όσων δεν πιστεύουν σε κάποιον θεό ή δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, ήτοι περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι Κινέζοι.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου