Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Παράλυτη κινεί ρομποτικό χέρι με την σκέψη της


Μια 53χρονη γυναίκα, παράλυτη από το λαιμό και κάτω εδώ και 13 χρόνια, είναι σήμερα σε θέση- με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα και…της σκέψης της- να μετακινεί μια σειρά από αντικείμενα, όπως ακριβώς θα έκανε με τα χέρια της. Το ότι καταφέρνει η Jan Scheuermann να κινεί αντικείμενα με τη σκέψη της, αποτελεί ένα «εντυπωσιακό επίτευγμα της μηχανικής», σύμφωνα με το περιοδικό Lancet. Το μυστικό βρίσκεται σε δύο εγκεφαλικά εμφυτεύματα- δύο μικροτσίπ- τα οποία αναλύουν τις σκέψεις της παράλυτης γυναίκας και ενεργοποιούν τον ρομποτικό βραχίονα ώστε να εκτελεί επιδέξιες κινήσεις.



Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια «άνευ προηγουμένου παράσταση», αν κρίνουν από τη σοβαρότητα της κατάστασης της γυναίκας. Η Scheuermann είχε διαγνωστεί το 2000 με ένα σπάνιο σύνδρομο του νωτιαίου μυελού, που είχε ως συνέπεια να χάσει σταδιακά τον έλεγχο του σώματός της. Τα τελευταία χρόνια ήταν εντελώς παράλυτη, παντελώς αδύναμη να κινήσει έστω και ελάχιστα τα πόδια ή τα χέρια της.

Ο ρομποτικός βραχίονας
Πριν από μερικούς μήνες οι γιατροί που παρακολουθούν την Scheuermann προχώρησαν στην εμφύτευση δύο μικροσκοπικών αισθητήρων (4 Χ 4 χιλιοστά) σε συγκεκριμένα σημεία του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου της. Κάθε ένας από αυτούς τους αισθητήρες είναι εφοδιασμένος με εκατό μικροσκοπικές βελόνες οι οποίες συγκεντρώνουν την ηλεκτρική δραστηριότητα- σε μορφή παλμών- από περίπου 200 μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Andrew Schwartz από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, «στη συνέχεια, οι παλμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στον εγκέφαλο μετατρέπονται σε εντολές για την μετακίνηση ενός ρομποτικού βραχίονα, ο οποίος λυγίζει στον αγκώνα και τον καρπό, έτσι ώστε να μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο».

Η 53χρονη γυναίκα ήταν σε θέση να ελέγξει το ρομποτικό χέρι μετά από δύο ημέρες εκπαίδευσης. Πλέον, μετά από 14 εβδομάδες εφαρμογής, είναι αρκετά επιδέξια ώστε να δώσει εντολή στον βραχίονα ακόμη και να πιάσει ένα…κομάτι σοκολάτας και να το φέρει στο στόμα της.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γυναίκα πέτυχε «συντονισμό, ικανότητα και ταχύτητα, σχεδόν παρόμοια με εκείνη ενός υγιούς ατόμου». Σύμφωνα με τον καθηγητή Schwartz, «αυτή η τεχνολογία θα αποτελέσει ιδανική θεραπευτική επιλογή για άτομα με βλάβες στο νωτιαίο μυελό, είτε λόγω ασθενειών είτε λόγω τραυματισμών»..

Προσαρμογή του βραχίονα σε αναπηρική καρέκλα
Η αξιοποίηση των ικανοτήτων ενός υγιούς εγκεφάλου για την αντιμετώπιση κινητικών βλαβών, προχωρά με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, μια άλλη γυναίκα, η Cathy Hutchinson, χρησιμοποίησε έναν ρομποτικό βραχίονα για να…σερβίρει στον εαυτό της ένα ποτό, για πρώτη φορά μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί, 15 χρόνια πριν.

Και στις δύο μελέτες, τα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα εργαστήριο. Τώρα, οι ερευνητές προσπαθούν να τοποθετήσουν τον ρομποτικό βραχίονα σε αναπηρική καρέκλα, έτσι ώστε η 53χρονη Scheuermann να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στην καθημερινή ζωή της.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου