Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο ιδρώτας θεραπεύει τις πληγές


Οι ιδρωτοποιοί αδένες συμμετέχουν στην επούλωση των πληγών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Laure Rittié, οι οποίοι προσπάθησαν να κατανοήσουν τους τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα για να θεραπεύσει πληγές, γδαρσίματα, εγκαύματα και έλκη (η έρευνα δημοσιεύτηκε στην American Journal of Pathology –http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002944012007341). Σκοπός τους ήταν να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για τα διαβητικά έλκη και άλλου τύπου πληγές που δεν επουλώνονται.

Αδένες με κρυφή αποστολή
Μη φανταστείς βέβαια ότι οι επιστήμονες μας προτείνουν να αναγάγουμε την ιδρωμένη μασχάλη σε εξέχοντα επουλωτικό παράγοντα. Στο σώμα μας υπάρχουν δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων, οι αποκρινείς και οι εκκρινείς. Οι ερευνητές δε μιλούν λοιπόν για τους ιδρωτοποιούς αδένες της μασχάλης και της πρωκτογεννητικής περιοχής (αποκρινείς αδένες) αλλά για τα εκατομμύρια μικρών εκκρινών αδένων που είναι κατανεμημένοι σε όλη την επιφάνεια του σώματος (κυρίως στις παλάμες, το μέτωπο, τα πέλματα, το στήθος και τη ράχη) παράγοντας συνήθως άοσμο ιδρώτα (πλην παθολογικών περιπτώσεων). Τα παραδοσιακά καθήκοντα των εκκρινών αδένων είναι να δημιουργούν έναν προστατευτικό μανδύα για το δέρμα από τις τριβές, να ψύχουν το σώμα όταν χρειάζεται και να διατηρούν το ισοζύγιο των ηλεκτρολυτών. Τώρα αποκάλυψαν και αυτή τη νέα εξαιρετική λειτουργία τους.
Το ανθρώπινο σώμα υπερέχει
Οι ερευνητές έκαναν μικρά τραύματα με λέιζερ στους βραχίονες των συμμετεχόντων στην έρευνα και παρατήρησαν τον χρόνο επούλωσης των πληγών τους. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο ιδρώτας συνέβαλε στην αναγέννηση της επιδερμίδας. Κατανόησαν έτσι τη μοναδική σπουδαιότητα και συμβολή των ιδρωτοποιών αδένων στην επιδερμική επισκευή, αφού μέχρι τώρα πίστευαν ότι η επούλωση των πληγών γίνεται από νέα δερματικά κύτταρα (κερατινοκύτταρα), που προέρχονται είτε από τους θυλάκους των τριχών είτε από το υγιές δέρμα που περιβάλλει το τραύμα. Όμως με αυτή τη μελέτη συνειδητοποίησαν ότι τα νέα κύτταρα που επουλώνουν ένα τραύμα προέρχονται από το σημείο κάτω από την πληγή. Έτσι υπέθεσαν ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες διατηρούν ένα απόθεμα βλαστικών κυττάρων, τα οποία ενεργοποιούνται αμέσως σε περίπτωση ανάγκης για να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα των εργαστηρίων δε διαθέτουν τέτοιους ιδρωτοποιούς αδένες, άρα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τα δικά του κρυφά και ισχυρά όπλα, μοναδικά ανάμεσα στα υπόλοιπα θηλαστικά.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου