Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το διαστημόπλοιο Soyuz προσδέθηκε επιτυχώς στον ISS


Το διαστημόπλοιο Soyuz στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες, ένας Ρώσος, ένας Αμερικανός και ένας Καναδός, προσδέθηκε την Παρασκευή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική υπηρεσία (Roskosmos).

"Στις 16:08 (ώρα Ελλάδας) το Soyuz TMA-O7M προσδέθηκε στον ISS", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Roskosmos. Ο Ρώσος Ρόμαν Ρομανένκο, ο Αμερικανός Τόμας Μάρσμπερν και ο Καναδός Κρις Χάντφιλντ είναι οι τρεις επιβάτες του διαστημοπλοίου αυτού που εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Οι τρεις αστροναύτες, που έχουν όλοι συμμετάσχει σε διαστημικές πτήσεις, θα συναντήσουν στον ISS και τους Ρώσους Όλεγκ Νοβίτσκι και Γιεβγκένι Τερέλκιν, καθώς και με τον Αμερικανό Κέβιν Φορντ, που έφθασαν εκεί στις 25 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, οι αστροναύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πενήντα επιστημονικά πειράματα, κυρίως για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός συστήματος για την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και σεισμών.

Αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη το Μάιο του 2013, ενώ οι άλλοι τρεις αστροναύτες που ήδη βρίσκονται στον ISS θα επιστρέψουν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA.

Η Ρωσία είναι πλέον η μόνη χώρα που μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS, μετά τον "παροπλισμό", το 2011 του τελευταίου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.

Είχε όμως για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από χρόνο μια σειρά από αποτυχίες στον διαστημικό τομέα που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών δορυφόρων και άλλων διαστημικών συσκευών, και κυρίως ενός φορτηγού διαστημικού σκάφους που επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον ISS.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου