Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ποιο είναι το Νο1 όπλο κατά του κρυολογήματος;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο "American Journal of Therapeutics" έδειξε ότι μια ένωση που βρίσκεται στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη στα πρώτα στάδια της.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν παράλληλα ότι το όφελος που προκύπτει από την κοτόσουπα, παύει να υφίσταται αμέσως μόλις τα συστατικά της αποβληθούν από το σώμα μας.
Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές μελέτες γύρω από τα ευεργετικά οφέλη της κοτόσουπας όσον αφορά την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Πριν από μια δεκαετία, ο Δρ Stephen Rennard, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, ήθελε να μάθει γιατί η συνταγή κοτόσουπας της συζύγου του, που παραδίδεται από γενιά σε γενιά, έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από εθελοντές, ο Rennard διαπίστωσε ότι η κοτόσουπα ανέστειλε την κυκλοφορία του πιο κοινού τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, των ουδετερόφιλων, που καταπολεμούν τους ιούς.
Η θεωρία του υποστηρίζει ότι αναστέλλοντας την κυκλοφορία των συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού στο σώμα μας, η κοτόσουπα βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων κρυολογήματος στο ανώτερο αναπνευστικό.
Δεν κατάφερε ωστόσο να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά της σούπας, που την καθιστούν αποτελεσματική κατά του κρυολογήματος.
Η σούπα πάντως που χορήγησαν στους εθελοντές οι επιστήμονες περιείχε κοτόπουλο, κρεμμύδια,  πατάτες, ραπανάκια, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πιθανό η ευεργετική επίδραση της κοτόσουπας να οφείλεται στο συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και όχι σε ένα μόνο συστατικό της.
Από μια άλλη μελέτη, που έγινε από ερευνητές από το Μαϊάμι, φάνηκε ότι η κοτόσουπα, έχει πραγματικά οφέλη κατά του κρυολογήματος και δεν πρόκειται για φαινόμενο placebo.
Συγκεκριμένα η ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κοτόσουπα επηρεάζει τη ροή του αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό και την ποσότητα της ρινικής βλέννας.
Οι 15 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν κρύο νερό, καυτό νερό ή κοτόσουπα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κοτόσουπα, αλλά και τα ζεστά υγρά συμβάλλουν στην απομάκρυνση της ρινικής βλέννας. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζουν οι αεραγωγοί, και διευκολύνεται η αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου