Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι κινδυνεύουν από το φαινόμενο γιο-γιο;

Οι ειδικοί προειδοποιούν τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που θέλουν να αδυνατίσουν ότι ενδέχεται να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό στην υγεία τους, αν δεν καταφέρουν να διατηρηθούν στα κιλά τους.


Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών που κατάφεραν να χάσουν βάρος και κατόπιν πήραν ξανά πίσω τα περιττά κιλά (φαινόμενο γιο-γιο), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου που συνέβαλαν στην εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών προβλημάτων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι παρόλο που οι τιμές της «κακής» χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα, όλων των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, βελτιώθηκαν με την απώλεια βάρους, επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από τη δίαιτα, όταν οι γυναίκες πήραν πίσω τα κιλά που έχασαν. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές κυμάνθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Daniel Deavers, δήλωσε: «Σε αυτή την ομάδα των γυναικών, η απώλεια βάρους και η διατήρηση στο φυσιολογικό βάρος, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τους, αλλά εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επαναπρόσληψη βάρους μετά από δίαιτα είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο».

Μετά τις γιορτές οι περισσότεροι, επειδή πήραν κιλά, ξεκινούν παθιασμένα δίαιτα στην αρχή της χρονιάς και μετά, επειδή η δίαιτα που ακολούθησαν ήταν συνήθως πολύ στερητική, την εγκαταλείπουν και την ξαναρχίζουν αργότερα, καταλήγοντας σε δίαιτες "γιο-γιο".

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να αποφύγουμε το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να μην το παρακάνουμε με τις στερητικές δίαιτες και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να χάσουμε μόνιμα τα κιλά που πήραμε.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου