Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τα αρχαία δέντρα αφανίζονται αλλά συνεχίζουν να μεγαλώνουν (σε ύψος ουρανοξύστη)

Με ταχύτατους ρυθμούς αφανίζονται τα μεγάλα υπεραιωνόβια δέντρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Ως αιτίες της καταστροφής προβάλλονται η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία που αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις, κυρίως σε Αφρική και Νότια Αμερική.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ουσιαστικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου, από την Ευρώπη ως την Ασία και από την Αυστραλία ως τη Βόρειο Αμερική.

Ηλικιωμένα δέντρα θεωρούνται αυτά που έχουν ηλικία από 100 έως 300 έτη, ενώ μεγαλύτερη “θύματα” της τάσης αυτής είναι είδη όπως οι γιγάντιοι ευκάλυπτοι Eucalyptus regnans, οι σεκόγιες της Καλιφόρνια και τα μπαομπάπ της Τανζανίας.

Ο ρόλος των μεγάλων, αιωνόβιων δέντρων είναι πολύ σημαντικός στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων, καθώς παρέχουν “στέγη” και τροφή σε πολλά είδη ζώων, ενώ επίσης αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, εμποδίζουν τη διάβρωση των εδαφών και συμμετέχουν στην ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών.

—Και συνεχίζουν να μεγαλώνουν

Διαφορετική έρευνα που έκανε την εμφάνισή της στο National Geographic έδειξε και μια ακόμη πτυχή των υπεραιονόβιων δέντρων και δη της σεκόγιας της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, σε δάσος της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, μια γιγάντια σεκόγια σε ύψος ουρανοξύστη ανακηρύχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στη Γη, με όγκος που φτάνει τα 1.530 κυβικά μέτρα και περιφέρειά τα 30 μέτρα.

Πρόκειται για ένα χιλιόχρονο δέντρο που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς στα 3.240 χρόνια ζωής του, διαψεύδοντας τη θεωρία ότι τα υπεραιωνόβια δέντρα αναπτύσσονται πιο αργά καθώς γερνούν.

Το εν λόγω δέντρο ακούει στο όνομα Πρόεδρος, προς τιμήν του 29ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουόρεν Χάρντινγκ, μετράει 2 δισ. φύλλα και κάθε χρόνο παράγει ένα κυβικό μέτρο νέου ξύλου, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο φυτό.

Ο Πρόεδρος, ύψους 73,4 μέτρων είναι πλέον η δεύτερη ογκωδέστερη σεκόγια του κόσμου πίσω από τον Στρατηγό Σέρμαν που έχει ύψος 83,8 μέτρα και όγκο 1715 κυβικά μέτρα.

Και τα δύο δέντρα ανήκουν στο είδος κωνοφόρου Sequoiadendron giganteum, ενδημικό της Σιέρα Νεβάδα, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος και βαρύτερος οργανισμός στη Γη.

Ψηλότερο δέντρο του κόσμου θεωρείται πάντως ένα μέλος του συγγενικού είδους Sequoia sempervirens, που ακούει στο όνομα Υπερίων, το οποίο επίσης απαντάται στην Καλιφόρνια και φτάνει σε ύψος τα 115 μέτρα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου