Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ερευνητές υπόσχονται 2000 φορές ταχύτερο Internet με τα σημερινά μέσα!

Αφού είδαμε το διαπλανητικό Internet που ετοιμάζει η NASA, ώρα να προσγειωθούμε στα δικά μας. Ή μήπως να απογειωθούμε; Μάλλον το δεύτερο, αφού ερευνητές του School of Electronic Engineering στο Bangor University (UK) εργάζονται σε ένα project που έχει σκοπό να αυξήσει την ταχύτητα του ευρυζωνικού (broadband) Internet μέχρι και 2000 φορές από τη σημερινή, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Internet Broadband Bangor University

Αυτό ευελπιστούν ότι θα το καταφέρουν μεταφέροντας τα δεδομένα μέσω οπτικών ινών αντί χάλκινων καλωδίων χάριν στην τεχνική Optical Orthogonal Frequency Division Mutliplexing (OOFDM) και το ανάλογο hardware που επιτρέπει την άμεση κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση των οπτικών σημάτων.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι η τεχνική OOFDM αφορά τη μετατροπή ψηφιακής πληροφορίας πρώτα σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια σε οπτικά σήματα, τα οποία μπορούν να “εκτοξεύονται” από ένα laser σε μια οπτική ίνα.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν κατορθώσει να φτάσουν ταχύτητες 20Gbps (αρκετή για να κατεβάσει κανείς μια ταινία Full HD σε 10sec), ενώ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια ευελπιστούν ότι θα φτάσουν τα 40Gbps και θα διαθέσουν την τεχνολογία για εμπορική χρήση.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα Google Fiber προσφέρει ταχύτητα 1Gbps και όλοι είναι κατενθουσιασμένοι, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τη νέα τεχνολογία…




Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου