Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Clostridium difficile: Εξαπλώνεται και μας απειλεί

Δύο στελέχη του βακτηρίου Clostridium difficile έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε νοσοκομεία όλου του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη


Τα στελέχη αυτά ευθύνονται για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που φαίνεται να έχουν γίνει πιο σοβαρές από τη στιγμή που έγιναν πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Nature Genetics».
Tο Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών υποστηρίζει ότι το C. difficile συνδέεται με 14.000 θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως.
Οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία κατά την τελευταία δεκαετία, έπειτα από μεγάλες επιδημίες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Οι επιδημίες είχαν προκληθεί από μία σπάνια παραλλαγή του βακτηρίου, η οποία έχει καταστεί η πιο κοινή αιτία της μόλυνσης στη Βόρεια Αμερική.
Ο Δρ. Trevor Lawley, από το ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, δήλωσε μιλώντας στο BBC: "Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο βακτήριο, θα μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες για να το αντιμετωπίζουμε. Είναι πάντως γεγονός ότι δύο στελέχη του είναι πιο συχνά από ό, τι θεωρούσαμε και προσβάλλουν τον οργανισμό εμφανίζοντας αντοχή στα αντιβιοτικά".
«Φαίνεται, επίσης, ότι τα παγκόσμια συστήματα υγείας συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, αφού εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγους μήνες», συνέχισε.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Brendan Wren, από το London School, μελετάει το C. difficile εδώ και 25 χρόνια.
Αναφέρει λοιπόν ότι: «Μόλις το βακτήριο εμφάνισε ανθεκτικότητα στις φθοριοκινολόνες (αντιβιοτικό), φάνηκε να γίνεται πιο σοβαρό και μεταδοτικό».
«Τα αντιβιοτικά έχουν καταστεί σχεδόν άχρηστα εναντίον αυτού του οργανισμού, και η αντίσταση που έχει αναπτύξει φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνεχή εξάπλωση των στελεχών του βακτηρίου στα νοσοκομεία», συνεχίζει.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον, θα είναι σε θέση να παρακολουθούν καλύτερα την εξάπλωση των επιδημιών από παρόμοιες λοιμώξεις, και αφού τις κατανοήσουν καλύτερα θα μπορέσουν να τις εμποδίσουν.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου