Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σκοτεινή ενέργεια και Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Πως μπορούν να συνδέονται άραγε μια φυσική πραγματικότητα, η σκοτεινή ενέργεια, με ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν;


Η ύπαρξη αυτού που καλούμε σκοτεινή ενέργεια μετράει μόλις λίγα χρόνια ζωής, προερχόμενη κυρίως από την απόδειξη πως το Σύμπαν διαστέλλεται διαρκώς, κάτι που αντιτίθεται στην θεωρία βαρύτητας που γνωρίζουμε.

Αυτή η θεωρία βαρύτητας, γνωστή και ως θεωρία της Γενικής Σχετικότητας έχει “πατέρα” τον διασημότερο φυσικό επιστήμονα του 20ου αιώνα, ο οποίος δεν είχε “φανταστεί” ένα τέτοιο είδος ενέργειας. Ή μήπως το είχε κάνει και αυτό;

Νέα έρευνα χειρογράφων και δημοσιεύσεων, που έγινε από τον ιστορικό Alex Harvey, δείχνει πως η “ιδέα” της σκοτεινής ενέργειας ίσως και να υπάρχει ανάμεσα σε επιστολές μεταξύ του Αϊνστάιν και μιας άλλης σημαντικότατης προσωπικότητας, τον Erwin Schrödinger!


Συγκεκριμένα, μιας εκ των εξισώσεων της Γενικής Σχετικότητας έχει στο αριστερό μέλος “ενέργεια” και στο άλλο στοιχεία γεωμετρίας. Όταν το αριστερό μέλος είναι μια σταθερή ποσότητα τότε προκύπτει ένα στάσιμο Σύμπαν, είχε πει ο Αϊνστάιν, μια “δήλωση” που το 1929 θα τον υποχρέωνε να την αποκαλέσει “το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου”, την χρονιά που αποδείχθηκε πλέον πως το Σύμπαν διαστέλλεται.

Ανατρέχοντας λίγα χρόνια πιο πίσω, το 1918, βρήκε ο Harvey μια δημοσίευση του Erwin Schrödinger, ο οποίος είχε κάνει το μαθηματικά απλό: έφερε στο δεύτερο μέλος την σταθερή ενέργεια που βρισκόταν στο πρώτο αφήνοντας έτσι στο πρώτο μέλος… το μηδέν.

Τότε λοιπόν ο Αϊνστάιν είχε δηλώσει πως αυτή η “νέα ενέργεια” είναι ή “τίποτα” ή “μια μη παρατηρήσιμη αρνητική πυκνότητα σε όλο τον χώρο”. Αυτό το τελευταίο είναι αυτό που ονομάζουμε σήμερα σκοτεινή ενέργεια!

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, αν ο Αϊνστάιν είχε συνεχίσει αυτή την μαθηματική “απλότητα” ίσως να είχε εκείνος, τότε, καταλήξει σε ότι έχουμε καταλήξει σήμερα!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου