Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σβήστε το τσιγάρο, για να μην… μεθύσετε

Αν το παρακάνετε με το αλκοόλ και το συνδυάζετε με τσιγάρο στις βραδινές σας εξόδους, είναι πολύ πιο πιθανό να μεθύσετε και το επόμενο πρωί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο από το αλκοόλ.


Συμφωνά με τους ειδικούς, όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, επιτείνονται, εάν παράλληλα με το ποτό σας καπνίζετε. Αν λοιπόν έχετε προγραμματίσει έξοδο για ποτό, τουλάχιστον προσπαθήστε να περιορίσετε το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι το τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος τα συμπτώματα του hangover (δηλαδή ναυτία, πρωινό πονοκέφαλο κτλ) και μάλιστα τα επιδεινώνει.

Στη μελέτη συμμετείχαν 113 φοιτητές, που σε καθημερινή βάση κατέγραφαν για οκτώ εβδομάδες πόσο έπιναν, πόσο κάπνιζαν και τα συμπτώματα που εκδήλωναν το πρωί από την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Αφού οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, διαπίστωσαν ότι όταν οι καπνιστές εθελοντές έπιναν πολύ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν το πρωί με έντονα και επίμονα συμπτώματα μέθης, όπως πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, ναυτία και δυσκολία στη συγκέντρωση.

«Έχει διαπιστωθεί ότι οι υποδοχείς της νικοτίνης στον εγκέφαλο εμπλέκονται και στην αντίδραση του οργανισμού στο ποτό», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Damaris Rohsenow, καθηγήτρια Συμπεριφορικών & Κοινωνικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπράουν.

«Τόσο το κάπνισμα όσο και το ποτό διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, από τον εγκέφαλο. Το γεγονός ότι νικοτίνη και αλκοόλ επηρεάζουν τον ίδιο μηχανισμό του εγκεφάλου, ίσως να εξηγεί γιατί το κάπνισμα επιτείνει τα συμπτώματα από την κατάχρηση αλκοόλ», αναφέρει η ερευνήτρια.

Επιπλέον μια χημική ουσία του τσιγάρου, η ακεταλδεϋδη, συσσωρεύεται ευκολότερα στους ιστούς όταν πίνουμε και είναι υπεύθυνη για πολλά από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου