Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ανακαλύφθηκε άγνωστος δεινόσαυρος: Tο μεγαλύτερο ζώο με φτερά που έχει βρεθεί ποτέ

yutyrannushuali

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα ενός άγνωστου έως τώρα γιγάντιου δεινόσαυρου, «ξαδέλφου» του διάσημου Τυραννόσαυρου, που είχε μήκος περίπου εννιά μέτρα, δηλαδή σχεδόν όσο ένα σχολικό λεωφορείο, και ήταν το μεγαλύτερο ζώο με φτερά και πούπουλα, το οποίο περπάτησε ποτέ στη Γη.

Ο σαρκοφάγος δεινόσαυρος, βάρους 1.400 κιλών περίπου, ο οποίος πήρε το όνομα Γιουτύραννος (Yutyrannus huali), που σημαίνει «όμορφος φτερωτός τύραννος», έζησε πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια και εντοπίστηκε στη βορειο-ανατολική Κίνα. Θεωρείται πρώιμος συγγενής του Τυραννόσαυρου, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια οικογένεια ψυχρόαιμων πλασμάτων, τα Τυραννοσαυροειδή.

yutyrannus

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Σινγκ Σου του Ινστιτούτου Παλαιολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου, ανακάλυψαν τρία σχεδόν πλήρη απολιθώματα σκελετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το «Science».
Οι παλαιοντολόγοι ανέφεραν ότι ο νέος δεινόσαυρος είχε τρία δάχτυλα ποδιού έναντι δύο του Τυραννόσαυρου και, επιπλέον, διέθετε εντυπωσιακό φτέρωμα πιθανώς σε όλο το σώμα του (κάθε φτερό είχε μήκος τουλάχιστον 15 εκατοστά), μάλλον για προστασία από το κρύο ή για προσέλκυση του άλλου φύλου. Τα φτερά δεν ήταν πάντως αρκετά μεγάλα για να επιτρέπουν στον Γιουτύραννο να πετάει.
Το συγκεκριμένο εύρημα -φτερά σε τόσο μεγάλο δεινόσαυρο- έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς ως τώρα θεωρούσαν ότι τα μεγάλα ζώα (όπως ο ελέφαντας και ο ρινόκερος σήμερα) δεν έχουν ανάγκη από φτέρωμα για μόνωση από το κρύο.
Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος με φτερά που ήταν γνωστός ως τώρα (Beipiaosaurus) και είχε ανακαλυφθεί επίσης στο ίδιο μέρος στην Κίνα το 1999, είχε μέγεθος μόλις το ένα τέταρτο του Γιουτύραννου και βάρος 40 φορές μικρότερο, ενώ ο Τυραννόσαυρος -που έφτανε τα 12 μέτρα σε μήκος- κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε φτέρωμα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου