Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Αυτοκίνητα που «συνομιλούν»


«Εξυπνα» αυτοκίνητα που θα δικτυώνονται μεταξύ τους και θα μπορούν να προσφέρουν στους οδηγούς πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους ανέπτυξαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ, στη Γερμανία. 
Παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα οχήματα ακολουθούν προδιαγραφές υψίστης ασφαλείας, οι θάνατοι στην άσφαλτο μόνο στη Γερμανία ανέρχονται στις 5.000 ετησίως, ενώ οι τραυματισμοί ξεπερνούν τις 400.000. Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές ανέπτυξαν το ευφυές σύστημα C2X, το οποίο θα δημιουργεί ένα επικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ των οχημάτων επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν πληροφορίες που σχετίζονται με την κίνηση στους δρόμους ή τυχόν ατυχήματα που έχουν συμβεί. Με τον τρόπο αυτόν οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή και να αποφασίζουν εγκαίρως τη διαδρομή που θέλουν να ακολουθήσουν για την ασφαλή άφιξή τους στον προορισμό τους.
«Το εν λόγω σύστημα βασίζεται σε ένα σύστημα WLAN ειδικά σχεδιασμένο για οχήματα, το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα GPS. Η θέση, η ταχύτητα του οχήματος, η ολισθηρότητα των δρόμων ή ακόμη και το χρώμα του φαναριού καταγράφονται από το όχημα και στη συνέχεια μεταδίδονται σε κόμβους επικοινωνίας που βρίσκονται στον δρόμο. Ετσι, τα οχήματα που ακολουθούν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει χιλιόμετρα μπροστά, ή να ρυθμίζουν την ταχύτητά τους ώστε να μην πέσουν σε κόκκινο φανάρι» εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος δρ Γιόζεφ Γίρου. 

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου