Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ακόμα μια αποτυχία στην εκτόξευση ρωσικού δορυφόρου

Λανθασμένη τροχιά

Από την προετοιμασία του δορυφόρου τηλεπικοινωνιών Yamal-402, o οποίος υπάρχει πιθανότητα να σωθεί (Πηγή: Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και ΠαραγωγήςKhrunichev)  
Από την προετοιμασία του δορυφόρου τηλεπικοινωνιών Yamal-402, o οποίος υπάρχει πιθανότητα να σωθεί

Ένας δορυφόρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom απέτυχε να φτάσει στην προβλεπόμενη τροχιά λόγω προβλήματος στον ρωσικό πύραυλο Proton-M με τον οποίο εκτοξεύτηκε -ήταν το πολλοστό ατύχημα το τελευταίο διάστημα και η διαστημική υπηρεσία Roscosmos κινδυνεύει θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με την οργή του Κρεμλίνου.

Στο τελευταίο περιστατικό, ο Proton-M που εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το Καζακστάν απελευθέρωσε το δορυφόρο τηλεεπικοινωνιών Υamal-402 της Gazprom πέντε λεπτά νωρίτερα από ό,τι έπρεπε.

Η Roscosmos διαβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι δεν έχασε τον έλεγχο του δορυφόρου και προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο να διορθώσει την τροχιά του, πιθανώς με την πυροδότηση των προωστήρων του.

Το πρόβλημα στην εκτόξευση εκδηλώθηκε στο στάδιο Briz-M του πυραύλου, το οποίο είχε εμπλακεί και σε μια προηγούμενη αστοχία κατά την εκτόξευση δορυφόρων στις 6 Αυγούστου -για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος απέλυσε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Είχε προηγηθεί εξάλλουη «καρατόμηση» του επικεφαλής της Roscosmos.

Στη διάρκεια του 2011 η Ρωσία είχε συνολικά πέντε δορυφόρους λόγω αποτυχίας στην εκτόξευση. Έχασε επίσης, το Fobos-Grunt, μια φιλόδοξη αποστολή που θα ταξίδευε στον μικρό δορυφόρο του Άρη Φόβο, καθώς και ένα μη επανδρωμένο μεταγωγικό που θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

H ειρωνεία είναι ότι ένα κομμάτι του δορυφόρου έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού στην κεντρική Σιβηρία, το οποίο βρίσκεται σε έναν δρόμο με την ονομασία... Οδός Κοσμοναυτών.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου