Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Θεραπεία αμβλυωπίας μέσω… Tetris!

Μια ώρα εξάσκησης την ημέρα θα μπορούσε να ενισχύσει το «τεμπέλικο μάτι»
Θεραπεία αμβλυωπίας μέσω… Tetris!
Στα ειδικά γυαλιά gaming που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα, τα «ουρανοκατέβατα» τουβλάκια ήταν ορατά μόνο από το αριστερό μάτι, ενώ το πολύχρωμο τείχος ήταν ορατό μόνο από το δεξί
Παιχνίδια στον υπολογιστή που γυμνάζουν την οπτική μας αντίληψη, όπως το Tetris, θα μπορούσαν να βοηθήσουν παιδιά που πάσχουν από αμβλυωπία να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους, υποστηρίζουν σκωτσέζοι επιστήμονες.
Προς μεγάλη τους έκπληξη μάλιστα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Glasgow Caledonian είδαν ότι η ανατρεπτική και παράλληλα διασκεδαστική θεραπεία ήταν ταχύτατα αποτελεσματική σε μικρά όσο και σε μεγαλύτερα παιδιά.

Αποτελεσματική «ηλεκτρονική» θεραπεία άνευ ηλικίας
Μέχρι τώρα, επικρατούσε η πεποίθηση ότι η θεραπεία κατά της αμβλυωπίας με τη βοήθεια επιθεμάτων -τα οποία κλείνουν το «καλό» μάτι προκειμένου να γυμναστεί το «αδύναμο» - έπρεπε να εφαρμόζεται μόνο σε παιδιά κάτω των επτά ετών. Τα νέα ευρήματα των ειδικών όμως, φαίνεται ότι ανατρέπουν τα δεδομένα αυτά.
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική μελέτη. Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας με τη βοήθεια επιθέματος απαιτεί την εκγύμναση του “τεμπέλικου” ματιού, γιατί εάν το παιδί που αντιμετωπίζει το πρόβλημα γυμνάσει το μάτι αυτό, η όρασή του θα βελτιωθεί. Μέχρι τώρα ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε ένα μικρό παιδί να το κάνει αυτό. Είναι πολύ ευκολότερο να καθίσει μπροστά από τον υπολογιστή για μια ώρα και να παίξει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι» εξηγεί η ερευνήτρια δρ Ανίτα Σίμερς.
Η διαφορά στην όραση μεταξύ των δύο ματιών που προκαλεί η αμβλυωπία οδηγεί σε αναπτυξιακά προβλήματα των οπτικών κέντρων του εγκεφάλου. Εάν δεν ακολουθηθεί η απαραίτητη θεραπεία, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα όρασης.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Στην ανατρεπτική μελέτη συμμετείχαν συνολικά 14 παιδιά με αμβλυωπία. Οι ειδικοί τους φόρεσαν ειδικά γυαλιά gaming και τους ζήτησαν να παίξουν Tetris. Στα συγκεκριμένα γυαλιά, οι νεαροί παίκτες μπορούσαν να δουν τα «ουρανοκατέβατα» τουβλάκια μόνο με το αριστερό τους μάτι, ενώ το πολύχρωμο τείχος ήταν ορατό μόνο από το δεξί τους μάτι. Προκειμένου λοιπόν να κερδίσουν το παιχνίδι, τα παιδιά έπρεπε να βάλουν τα δυνατά τους χρησιμοποιώντας και τα δύο μάτια.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν εκπληκτικά: το 54% των μαθητών εμφάνισε σημαντική βελτίωση μετά από μόλις πέντε ώρες παιχνιδιού. Η τρισδιάστατη όραση του 50% των παιδιών καλυτέρευσε, ενώ δόθηκε για πρώτη φορά βάθος στην όραση του 20% των νεαρών συμμετεχόντων.
«Συνήθως οι θεραπείες πραγματοποιούνται πριν από την ηλικία των επτά ετών. Εάν ένας ασθενής δεν έλαβε εγκαίρως την απαραίτητη θεραπεία, τότε η βλάβη στην όρασή του μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Το γεγονός όμως ότι τα παιδιά αυτά κατάφεραν να βελτιώσουν την όραση τους δείχνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να μαθαίνει νέα οπτικά “μονοπάτια” μετά την παιδική ηλικία» καταλήγει η ερευνήτρια.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Investigative Ophthalmology and Visual Science».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου