Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ορθιοι με το αναπηρικό αμαξίδιο!

 Μια ρομποτική συσκευή για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα ανέπτυξε μια ομάδα ειδικών από την Τουρκία. Το εναλλακτικό αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη του να σηκωθεί με ευκολία, ονομάζεται Tek Robotic Mobilisation Device.
Η εντυπωσιακή συσκευή έχει ήδη αλλάξει τη ζωή του 27χρονου Γιουσούφ Ακτούρκογλου, ο οποίος επιλέχθηκε για να τη δοκιμάσει. Πριν από πέντε χρόνια ο νεαρός άνδρας είχε τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια λόγω πτώσης του από άλογο, με αποτέλεσμα να χάσει την αίσθηση των κάτω άκρων του. Τώρα με το Tek μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο σπίτι του, να πάει στην τουαλέτα, να επισκεφθεί το κοντινό σουπερμάρκετ ή να βάλει ακόμη και σκούπα.
«Είναι πραγματικά φοβερό το να μπορείς να σταθείς όρθιος. Προσωπικά μπορώ να σταθώ όρθιος μόνο αν με βοηθήσει κάποιος, και αυτό συμβαίνει συνήθως μία-δύο φορές την ημέρα. Αν όμως δεν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει, απλά δεν σηκώνομαι. Με τη συγκεκριμένη συσκευή μπορώ να σηκώνομαι όρθιος όποτε θέλω από μόνος μου» εξηγεί ο Ακτούρκογλου. «Με βοηθά να κινούμαι, π.χ. να πηγαίνω στην κουζίνα και να κάνω ό,τι θέλω. Νιώθω ελεύθερος».
Η συσκευή παραπέμπει λίγο σε segway: o χρήστης με τη βοήθεια τηλεχειρισμού «καλεί» το εναλλακτικό «καροτσάκι». Δένει τον εαυτό του με τη βοήθεια των ειδικών λουριών και στη συνέχεια δίνει εντολή στην συσκευή ώστε να τον φέρει σε όρθια θέση. Στη συνέχεια μέσω τηλεχειρισμού ελέγχει εύκολα τις κινήσεις του.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου