Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ζυγαριά που μπορεί να μετρήσει βάρος ενός πρωτονίου!

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας της Καταλωνίας στην Ισπανία κατασκεύασε μια συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές βάρους της τάξης των 1,7 yoctograms (ή 1,7 x 10-24 γραμμάρια), σχεδόν όσο ζυγίζει ένα πρωτόνιο.

Αυτή η ζυγαριά θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε τομείς όπως είναι η φασματομετρία μάζας, η μαγνητομετρία, η νανομετρολογία και οι επιστήμη επιφανειών.

Ο αισθητήρας βρίσκεται πάνω σε ένα νανοσωλήνα από άνθρακα μήκους 150 nm και λειτουργεί όπως η χορδή μιας κιθάρας καθώς δονείται σε πολύ υψηλή συχνότητα.

Συγκρίνοντας τη συχνότητα της δόνησης του νανοσωλήνα πριν και μετά από την τοποθέτηση μιας μάζας πάνω στην επιφάνεια του, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν την προστιθέμενη μάζα.

Ο αρχικός καθαρισμός του σωλήνα πραγματοποιείται με την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ τα πειράματα γίνονται στην πολύ χαμηλή θερμοκρασία των -269˚C και σε πίεση 10-14 bar.

H ομάδα πιστεύει ότι είναι εφικτή η περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας της συσκευής μειώνοντας τις διακυμάνσεις της συχνότητας δόνησης του νανοσωλήνα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου