Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο δορυφόρος του Δία «Ευρώπη» φιλοξενεί ζωή;

Μια νέα μελέτη, που σύντομα θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Astronomical Journal», υποστηρίζει ότι ο ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης ενδέχεται να φιλοξενεί ζωή. Η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον αστρονόμο Mike Brown από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και τον Kevin Hand από τη NASA, εισηγείται ότι ο ωκεανός της Ευρώπης, που βρίσκεται κάτω από ένα λεπτό στρώμα πάγου, ενδέχεται να περιέχει ζωή λόγω της χημικής του σύνθεσης αλλά και της θερμοκρασίας του, η οποία δημιουργείται από παλιρροϊκές δυνάμεις. Η μελέτη βασίστηκε σε παρατηρήσεις μέσω του τηλεσκοπίου Keck II στη Χαβάη.

Η χημική σύνθεση του ωκεανού της Ευρώπης όμοια με τους ωκεανούς της Γης

Οι αστρονόμοι εντόπισαν στην Ευρώπη άλατα θειικού μαγνησίου, τα οποία πιθανότατα παρήχθησαν από θείο που εκτοξεύτηκε από έναν από τους άλλους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, καθώς και άλατα χλωριούχου μαγνησίου, τα οποία προήλθαν από τον ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της.

Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως χλωρίδια νατρίου και καλίου, που επίσης εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ευρώπη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της είναι παρόμοιος με τους ωκεανούς της Γης.

Εξερεύνηση στην Ευρώπη

Δεδομένου ότι οι αναζητήσεις για ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον Άρη ακόμα δεν έχουν αποδώσει καρπούς, ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι οι έρευνες πλέον πρέπει να στραφούν στην Ευρώπη.

Η αποστολή JUICE της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα εξερευνήσει ως ένα βαθμό την Ευρώπη, ωστόσο επικεντρώνεται περισσότερο στον Γανυμήδη, έναν άλλο δορυφόρο του Δία.

Μελλοντικά η NASA σκοπεύει να στείλει ένα μικρό υποβρύχιο στην Ευρώπη, το οποίο θα διαπεράσει την παγωμένη επιφάνεια της και θα εξερευνήσει τον ωκεανό ανακαλύπτοντας αν τελικά φιλοξενεί ζωή ή όχι.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου