Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οι ακρίδες θα «εμποδίζουν» τα τροχαία

Τεχνολογία αποφυγής ατυχημάτων που βασίζεται στην όρασή τους

Οι ακρίδες θα «εμποδίζουν» τα τροχαία
Η ακρίδα αποτέλεσε το πρότυπο για τη δημιουργία της νέας τεχνολογίας αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να προλαμβάνει την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Οι ερευνητές σχεδίασαν το σύστημα βασιζόμενοι στην ιδιαίτερη ικανότητα που έχουν οι ακρίδες να πετούν και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα συγκεντρωμένες σε πυκνά σμήνη χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Η έμπνευση και η εφαρμογή

Οι ακρίδες διαθέτουν έναν μοναδικό μηχανισμό επεξεργασίας των ηλεκτρικών και χημικών σημάτων στον εγκέφαλό τους. Εχουν εξαιρετικά ευαίσθητους διάμεσους νευρώνες. Οι διάµεσοι νευρώνες βρίσκονται στο εσωτερικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, δέχονται τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθητήριοι νευρώνες και τις μεταδίδουν στους κινητικούς νευρώνες.
«Αναπτύξαμε ένα σύστημα εμπνεόμενο από τους διάμεσους νευρώνες της ακρίδας. Εμφυτεύσαμε το σύστημα σε ένα ρομπότ για να εξερευνά χώρους και να αλληλεπιδρά με αντικείμενα χρησιμοποιώντας μόνο οπτικά δεδομένα. Η όραση παίζει κρίσιμο ρόλο στην αλληλεπίδραση των περισσότερων ειδών του ζωικού βασιλείου και όσο πιο χαμηλά βρίσκεται ένα ζώο στη τροφική αλυσίδα τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες της όρασής του. Για παράδειγμα τα έντομα αντιδρούν με τρομερή ταχύτητα όταν τα προσεγγίζει κάποιος εχθρός. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι αναπτύσσοντας τεχνητά οπτικά συστήματα που θα προσομοιάζουν σε βιολογικά μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες οπτικές εφαρμογές σε υπολογιστές που επεξεργάζονται δεδομένα σε δυναμικά περιβάλλοντα. Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα τα οποία θα αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει σε άλλα σημεία του δρόμου και σε περίπτωση που διακρίνουν πιθανό κίνδυνο θα αναλαμβάνουν άμεσα δράση για να αποφευχθεί ένα ατύχημα» αναφέρει ο Σιγκάνγκ Γούε, του Πανεπιστημίου του Λίνκολν στη Βρετανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Στην ανάπτυξη του συστήματος συμμετείχαν επίσης ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και των Πανεπιστημίων Tsinhua και Xi’an Jiatong στην Κίνα.
Το σύστημα αυτό δεν ενσωματώνει τις συνήθεις τεχνολογίες εντοπισμού αντικειμένων (ραντάρ- αισθητήρες υπερύθρων κ.α) γιατί αυτά τα συστήματα απαιτούν μεγάλο όγκο επεξεργασίας. Το νέο σύστημα αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων προσομοιώνει την όραση των ακρίδων, τα μάτια και τους νευρώνες τους.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου